Harteraad maakt zich grote zorgen over berichtgeving om te stoppen met cholesterolverlagers. We signaleren dat verkeerde informatie twijfel zaait. Dat kan tot onzekerheid leiden. Soms stoppen mensen hierdoor zelfs met hun behandeling – zonder overleg met hun arts. Dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken en is gevaarlijk.
Cholesterolverlagers zijn medicijnen die helpen om het cholesterol in je bloed te verlagen. Te veel slecht cholesterol (LDL cholesterol) kan zorgen voor hart- en vaataandoeningen, zoals hartaanvallen en beroertes. Cholesterolverlagers kunnen de kans daarop verminderen.
Ze worden daarom vaak voorgeschreven bij mensen die een verhoogd risico hebben op hart- en vaataandoeningen. Bijvoorbeeld mensen met een verhoogd LDL-cholesterolgehalte, suikerziekte of familiaire hypercholesterolemie. Of als je eerder een hartaanval of beroerte hebt gehad.
Naast medicijnen kan een gezonde levensstijl met voldoende beweging en een gebalanceerd dieet helpen om je cholesterol op het juiste peil te houden. Het is belangrijk om met je arts te overleggen of cholesterolverlagers goed passen bij jouw gezondheidssituatie.
Vragen? Bespreek het met je arts
Harteraad vindt het belangrijk dat cholesterolverlagers gebruikt worden zoals je samen met je arts hebt afgesproken. Deze afspraken worden gemaakt op basis van goed onderbouwde richtlijnen. Harteraad benadrukt dat mensen hierop kunnen vertrouwen.
Stop nooit zomaar met het slikken van je medicijnen. Je loopt hierdoor een groter risico dat je (opnieuw) een hartaanval krijgt. Heb je twijfels of vragen? Bespreek het samen met je arts: met sommige medicijnen mag je absoluut niet zomaar stoppen.
Moet ik mijn pillen wel of niet blijven slikken?
Het is altijd goed om eens stil te staan bij je medicijngebruik. Waarom slik je je medicijnen? En is het nog steeds nodig om deze in te nemen? Dit zijn vragen die je regelmatig met je arts kan bespreken.
Hier zijn meerdere redenen voor:
- Sommige medicijnen kunnen voor een bepaalde tijd nodig zijn en niet levenslang.
- Als je door meerdere artsen behandeld wordt, of van arts wisselt, kan er verwarring ontstaan over welke medicijnen je nu wel of niet zou moeten innemen. Gewoon omdat het overzicht kwijt is.
- Soms veranderen de richtlijnen. Hierdoor kan nodig zijn om je behandeling aan te passen.
- Als je last hebt van klachten door je medicijngebruik, dan is het goed om met je arts te bekijken of je medicatie aangepast kan worden, zodat je minder last hebt van bijwerkingen.
Kortom, genoeg redenen om dan nog eens te kijken of je behandeling nog steeds de meest passende optie is. We raden je aan om dit samen met je (huis)arts te doen, zodat jullie samen kunnen beslissen of je medicatie aangepast kan worden. Doe dit nooit op eigen houtje. Met sommige medicijnen kan je namelijk niet zomaar stoppen.
Meer weten?
Lees meer over Familiaire Hypercholesterolemie