Wanneer je last hebt van boezemfibrilleren moet je je leven hier misschien op aanpassen. Helemaal wanneer het boezemfibrilleren klachten geeft. Je ontdekt waarschijnlijk steeds beter wat een aanval van boezemfibrilleren bij jou uitlokt. Het is goed om je leven aan te passen wanneer je klachten hebt, maar wat als je klachten ervaart bij sporten? Moet je er dan helemaal mee stoppen? In dit artikel geven we antwoord op een aantal veel gestelde vragen over sporten en beweging bij boezemfibrilleren.
Kun je met boezemfibrilleren blijven sporten?
Ja, dat kan. Het is zelfs belangrijk dat je dat doet. Bewegen is gezond. Ook wanneer je last hebt van boezemfibrilleren. Bij sporten wordt al snel gedacht aan bijvoorbeeld hardlopen of zwemmen. Maar eigenlijk is alle beweging in het algemeen goed voor je. Ook wanneer je een wandeling maakt, boodschappen doet of stofzuigt ben je in beweging en dus goed bezig.
Welke sport is het beste met boezemfibrilleren?
In de basis geldt: doe wat lukt. Als je geen extra klachten krijgt tijdens het sporten kun je blijven doen wat je gewend bent. Ben je niet gewend om veel te bewegen? Ga dan op zoek naar een manier van bewegen die bij jou past. Ga bijvoorbeeld fietsen, wandelen of zwemmen. Of ga naar de sportschool, als je dat fijner vindt. Wissel dit af met beweging in en om huis, zoals boodschappen doen. Merk je dat je meer klachten krijgt tijdens het sporten? Overleg met je huisarts, cardioloog of behandelaar wat je het beste kunt doen. Samen bespreek je of je bijvoorbeeld iets rustiger aan kunt sporten of dat een andere manier van bewegen beter is.
Welke sporten kan ik beter niet doen met boezemfibrilleren?
Er zijn mensen met boezemfibrilleren die antistollingsmedicijnen slikken. Als je deze medicijnen slikt, bespreek dan met je arts (of andere behandelaar) welke sporten je het beste kunt doen. Bij sommige sporten heb je meer kans op wonden. Antistollingsmedicijnen kunnen ervoor zorgen dat je sneller en heviger bloedt. Het is daarom beter om sporten waarbij je een grotere kans hebt op een wond uit de weg gaat.
Daarnaast zijn er mensen die, nadat zij te horen hebben gekregen dat ze boezemfibrilleren hebben, angstig of onzeker zijn om weer te gaan bewegen. Want hoe reageert je lichaam als je een snelle hartslag krijgt tijdens het sporten? Gaat dat wel goed? Het zijn logische vragen. Je moet weer vertrouwen krijgen in je lichaam. Merk je zelf ook dat je het spannend vindt om weer te gaan sporten? Bespreek eens met je arts of hartrevalidatie een mogelijkheid voor jou is. Of kies voor een Harteraad beweegpartner bij jou in de buurt, zodat jij met vertrouwen kunt bewegen.
Blijf voldoende bewegen
Het algemene advies is: dertig minuten per dag bewegen, minstens vijf dagen in de week. Dit geldt ook bij boezemfibrilleren. Het is belangrijk om te blijven bewegen, ook wanneer je moe bent. Blijf wel naar je lichaam luisteren om niet over je grenzen heen te gaan. Merk je dat je klachten krijgt? Pas je beweging daar dan op aan.
Als je het niet gewend bent om te bewegen is het soms lastig om te beginnen. Je hoeft niet direct een abonnement bij de sportschool af te sluiten. Het belangrijkste is dat je rustig aan begint, maar vooral dat je het daarna ook volhoudt. Een aantal tips om te starten met meer beweging:
• Loop elke dag een blokje om. Bijvoorbeeld elke avond na het eten. Door dit elke dag op hetzelfde moment te doen wordt dit een vast onderdeel van je dag en denk je er na een tijdje niet meer over na.
• Doe de boodschappen lopend of op de fiets. Probeer de auto zoveel mogelijk te laten staan.
• Woon je in een appartementencomplex met een lift? Of werk je op een hogere etage? Neem dan (af en toe) de trap in plaats van de lift.
• Combineer sociale afspraken met beweging. Spreek bijvoorbeeld met een vriend(in) af om tijdens een wandeling bij te kletsen. Voor je het weet heb je een half uur gewandeld.
Boezemfibrilleren en voeding
Bewegen is gezond, ook bij boezemfibrilleren. Naast bewegen is het ook belangrijk om te letten op een gezonde voeding bij boezemfibrilleren. Zodat je je gezondheid een handje helpt.
Bekijk het webinar over boezemfibrilleren
Je krijgt de diagnose boezemfibrilleren en je hebt vast veel vragen. Hoe ziet een behandelplan eruit? En wat kan je zelf doen om een zo goed mogelijk leven te leiden met boezemfibrilleren? Bekijk hier het gratis webinar ‘Diagnose boezemfibrilleren: en nu?’ terug.