gezond-eten-boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren en voeding: moet ik nu (heel) gezond gaan eten?

Je krijgt te horen dat je boezemfibrilleren hebt. En dan? Samen met je arts of behandelaar bespreek je of je behandeld moet worden. En zo ja, hoe die behandeling eruit ziet. Dit hangt af van hoe ernstig jouw boezemfibrilleren is, jouw persoonlijke situatie en wat jouw voorkeuren zijn. Los van de eventuele behandeling zijn er ook dingen die je zelf kunt doen.

Er zijn verschillende risicofactoren voor boezemfibrilleren. Risicofactoren zijn dingen die de kans op boezemfibrilleren vergroten. Voorbeelden hiervan zijn een hoge bloeddruk en diabetes (suikerziekte). Ook komt boezemfibrilleren vaker voor bij mensen met overgewicht of een andere hartaandoening, zoals hartfalen of na een hartinfarct. Een gezonde leefstijl, zoals gezonde voeding, kan helpen om de klachten te verminderen. In dit artikel geven we je hier een aantal tips voor, zodat je jouw gezondheid een handje kunt helpen.

Niet teveel zout

Bijna iedereen krijgt teveel zout binnen. Maar teveel zout is niet goed voor je gezondheid. Zout verhoogt de bloeddruk, waardoor je meer kans hebt op hart- en vaatziekten zoals boezemfibrilleren. Het is dus voor iedereen goed om niet teveel zout te gebruiken.

Zout zit in heel veel dingen. In chips of kaas verwacht je het misschien, maar wist je dat er bijvoorbeeld ook veel zout in softijs zit? Vaak weet je dit niet eens. Ongeveer 80% van al het zout dat je binnenkrijgt zit standaard in alles wat je eet en drinkt. Maar 20% voeg je zelf toe, bijvoorbeeld tijdens het koken van aardappelen of als je aan tafel nog wat zout over je eten strooit. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. (bron: Voedingscentrum). Een aantal tips om minder zout binnen te krijgen:

  • Voeg geen extra zout toe tijdens het koken.
  • Zet geen zoutvaatje op tafel tijdens het eten.
  • Wees je bewust van de hoeveel zout je al binnenkrijgt. Kijk wat vaker op het etiketten van wat je eet en drinkt om te zien waar veel zout in zit en probeer andere dingen te kiezen waar minder zout in zit.

Koffie en andere dranken met cafeïne

Geniet je ’s ochtends van je kopje koffie? Zolang je niet merkt dat je hier extra hartkloppingen van krijgt kun je dit gewoon blijven doen. Regelmatig een kopje koffie drinken lijkt de kans op boezemfibrilleren kleiner te maken. Het advies is om niet meer dan vier kopjes koffie per dag te drinken.
Koffie lijkt niet direct boezemfibrilleren uit te lokken. Toch krijgen sommigen hartkloppingen als zij koffie of andere dranken met cafeïne, zoals cola en thee, hebben gedronken. Merk je dit zelf ook? Dan is het aan te raden om deze dranken minder of helemaal niet meer te drinken.

Drink alcohol met mate

Drink met mate: dit geldt voor iedereen. Lange tijd alcohol drinken kan boezemfibrilleren veroorzaken. Als je eenmaal last hebt van boezemfibrilleren kan het drinken van alcohol een aanval uitlokken. Uit onderzoek is gebleken dat minder of helemaal geen alcohol meer drinken de klachten bij boezemfibrilleren vermindert.
Het algemene advies van de Gezondheidsraad is om geen of in ieder geval niet meer dan één glas alcohol per dag te drinken. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Lees ook antistollingsmedicatie bij boezemfibrilleren: hoe zit dat?

Gezonde en gevarieerde voeding

Gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk. Ook als je boezemfibrilleren hebt. Voeding heeft, zoals hierboven beschreven, invloed op je gewicht en bloeddruk. Dat zijn beide risicofactoren voor boezemfibrilleren. Een gezonde en gevarieerde maaltijd is gebaseerd op de Schijf van Vijf (bron: Voedingscentrum). Deze tips helpen je om gezond en afwisselend te eten:

• Groente en fruit: kies groente en fruit uit het seizoen.
• Eet verschillende dingen: wissel je eten af. Kies voor vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten. Eet niet teveel vlees.
• Zuivel: zorg ervoor dat je genoeg zuivel binnenkrijgt. Dit zit bijvoorbeeld in melk, yoghurt en kaas.
• Eet elke dag een handje ongezouten noten.
• Volkoren: kies volkoren producten zoals volkorenbrood, volkorenpasta en -couscous en zilvervliesrijst.
• Drink suikervrij: bijvoorbeeld kraanwater, thee en koffie.
• Smeer en bak met zachte of vloeibare oliën en vetten.

Vind je het zelf lastig om te bepalen hoeveel je binnen moet krijgen of weet je niet goed hoe je gevarieerd eet? Op de website van het Voedingscentrum vind je voorbeeldmenu’s om je op weg te helpen.

Meer info over boezemfibrilleren?

Je krijgt de diagnose boezemfibrilleren en je hebt vast veel vragen. Hoe ziet een behandelplan eruit? En wat kan je zelf doen om een zo goed mogelijk leven te leiden met boezemfibrilleren? Bekijk hier het gratis webinar ‘Diagnose boezemfibrilleren: en nu?’ terug.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief