Autorijden met een ICD

Kun je de auto nog in met zo’n inwendige defibrillator? Jazeker, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Hoe dat precies zit, lees je hier.

De eerste maanden

In de eerste twee maanden nadat de ICD geplaatst is, is rijden nog niet toegestaan. Hetzelfde geldt in de twee maanden nadat het apparaat een schok heeft afgegeven. Na die twee maanden ga je op controle. Blijkt dan dat de ICD twee maanden lang geen schok heeft afgegeven, dan ontvang je van de cardioloog een geschiktheidsverklaring voor maximaal vijf jaar. Daarmee kun je bij het CBR een rijbewijs aanvragen. Geeft de ICD na de observatieperiode opnieuw één of meer schokken, dan ben je weer twee maanden niet rijgeschikt.

Wat moet ik verder doen om weer een rijbewijs te krijgen?

Naast de geschiktheidsverklaring van de cardioloog, zorg je ook voor een ‘Gezondheidsverklaring’. Die kun je aanvragen op het gemeentehuis, maar is ook in te vullen via de site van het CBR. Kosten in beide gevallen: € 44,50. De wachttijd kan oplopen tot enkele maanden, dus begin op tijd met aanvragen. Het snelst – binnen een uur! – gaat het via mijnCBR, waar je inlogt met je DigiD.

Papierwerk

In deze Gezondheidsverklaring beantwoord je vragen over je gezondheid, en kruis je aan dat je een ICD hebt. De ingevulde verklaring stuur je samen met een geschiktheidsverklaring van de cardioloog naar het CBR. Vaak is aanvullend nog een aantekening van je cardioloog nodig. Daartoe krijg je dan een mail of brief toegestuurd, waarop de arts de aantekening kan plaatsen. Vervolgens stuur je dit document met de aantekening op naar het CBR, medische administratie, Postbus 1062, 2280 CB Rijswijk. Meer hierover lees je op de site van het CBR.

Wat voor een rijbewijs krijg ik?

Je mag als ICD-drager alleen nog gebruik maken van de rijbewijzen van Groep 1 (A, A1, A2, B, B+, B+E, T). Voor de rijbewijzen van Groep 2, dus ook voor het zogenaamde Groot Rijbewijs, kom je helaas niet in aanmerking.
Met een ICD krijg je een code op je rijbewijs.
– Code 100 betekent dat je een rijbewijs hebt voor privégebruik. Woon-werkverkeer valt ook onder privé-gebruik.
– Code 101 geeft aan dat je een rijbewijs hebt voor beperkt beroepsmatig gebruik. Dit rijbewijs geldt maximaal 4 uur per dag. Je mag beroepsmatig geen personen vervoeren of personen onder jouw toezicht laten besturen. Werken als taxichauffeur of rij-instructeur bijvoorbeeld, is dus niet mogelijk.
Wil je een rijbewijs met code 101 aanvragen, dan heb je naast het specialistisch rapport van de cardioloog ook een verklaring van je werkgever nodig. Deze kun je downloaden via de site van het CBR. Ben je zelfstandige, dan vul je die werkgeversverklaring zelf in en stuur je deze samen met een uittreksel van de Kamer van Koophandel op.

Na vervanging van de ICD

Wordt je ICD of een of meer van de elektroden vervangen? Overleg dan met de behandelend cardioloog. Hij of zij schat in of je opnieuw rijgeschikt dient te worden verklaard. Zo ja, dan vraag je bij het CBR een herkeuring aan. Verklaart het CBR je opnieuw geschikt om auto te rijden, dan krijg je een Verklaring van geschiktheid toegestuurd. Deze verklaring kan tot een jaar na registratie worden gebruikt voor de aanvraag van een nieuw rijbewijs.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief