• Home
  • Nieuws
  • Laat patiënt niet de dupe worden van goedkopere medicijnen

Laat patiënt niet de dupe worden van goedkopere medicijnen

Patiëntenverenigingen zijn het zat dat patiënten specifieke medicijnen, die met een medische noodzaak door een arts zijn voorgeschreven, niet meekrijgen van hun apotheker en niet vergoed krijgen van hun zorgverzekeraar. Wat gaat de politiek daar aan doen?

Naar schatting zo’n 200.000 mensen kampen in Nederland met hetzelfde probleem. Zij hebben een specifiek merk medicijnen nodig voor hun aandoening. Hun arts schrijft daarom op het recept ‘Medische Noodzaak’. Maar ze krijgen vervolgens van hun apotheker een goedkoper vervangend middel, omdat de zorgverzekeraar alleen het goedkopere medicijn vergoedt. Het vervelende is dat die medicijnen bijwerkingen geven of niet goed werken.

Goedkoper medicijn geeft bijwerkingen

Patiëntenverenigingen willen dat de minister dit soort problemen snel oplost. Het mag niet zo zijn dat patiënten de dupe worden van een spel tussen apothekers, zorgverzekeraars en overheid. In de wet is er onduidelijkheid wat betreft de medische noodzaak, er worden meerdere interpretaties aan gegeven. Op 15 oktober kwam dit aan de orde tijdens een algemeen overleg tussen Kamerleden en de minister Van Artk van Medische zorg en Sport. Kamerleden stelden vragen aan de minister over het ongewenst wisselen van medicijnen en de (financiële) gevolgen voor patiënten. Ook kwamen de problemen rondom ‘medische noodzaak’ ter sprake.

Bij Max Meldpunt werd op 9 oktober 2020 aandacht aan dit onderwerp besteed. Bekijk hier de uitzending (van minuut 1:00-7:32).

Meer weten over wisselen van medicijnen?

Lees er alles over in ons dossier

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief