• Home
  • Nieuws
  • Kwetsbare mensen zijn de dupe van onverschillig gedrag; houd je aan maatregelen om verspreiding coronavirus te voorkomen

Kwetsbare mensen zijn de dupe van onverschillig gedrag; houd je aan maatregelen om verspreiding coronavirus te voorkomen

Harteraad roept iedereen op zich aan de maatregelen van het RIVM te houden om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Nederland kent vele mensen met een chronische aandoening die extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus: zo zijn er in Nederland 1,5 miljoen mensen met een hart- en vaataandoening. Victor Umans, bestuurslid en medisch specialist: “Ook mensen die gezond van lijf en leden zijn, zouden de maatregelen van het RIVM moeten opvolgen, juist om kwetsbare mensen te beschermen en het virus niet aan hen door te geven.”

Veel patiënten en naasten nemen contact op met Harteraad, omdat ze niet weten waar ze verstandig aan doen nu het virus zich steeds verder verspreidt. Harteraad hoort van haar achterban dat mensen niet meer de deur uit durven. Ook ouders die kinderen hebben met een hartaandoening maken zich zorgen. En naasten willen weten hoe ze de kans kunnen verkleinen dat ze iemand met een kwetsbare gezondheid besmetten.

Dick Advocaat geeft verkeerd signaal af

Afgelopen zondag schudde Feyenoordtrainer Dick Advocaat na de thuisoverwinning op Willem II talloze handen. Op de vraag of hij niet bang is voor het coronavirus, antwoord Advocaat: “Nee, ik ben sterk”. Hiermee geeft Advocaat een verkeerd signaal af; juist van bekende Nederlanders mag je verwachten dat zij het goede voorbeeld geven. Een goede gezondheid betekent nog steeds dat je het virus kan overdragen op kwetsbare doelgroepen.

Wanneer bel je je huisarts?

Bel je huisarts als onderstaande het geval is:

  • Je hebt koorts (38 graden of hoger).
  • Je hoest en/of hebt moeite net ademhalen.
  • Je bent in een risicogebied (China, Iran, Singapore, Zuid-Korea of Noord-Italië) geweest óf bij iemand die het coronavirus heeft.

Ga níet naar de huisarts of huisartsenpost toe. Dan zou je andere mensen kunnen besmetten.

Meer informatie

Op de website van RIVM vind je uitgebreide en betrouwbare informatie over het nieuwe coronavirus. Je kunt ook het speciale informatienummer van RIVM bellen: 0800-1351.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief