• Home
  • Nieuws
  • Keuzehulpen vaataandoeningen op Harteraad website

Keuzehulpen vaataandoeningen op Harteraad website

Harteraad heeft meegewerkt aan het ontwikkelen van keuzehulpen voor vier vaataandoeningen. De keuzehulpen zijn bedoeld voor de patiënt om zich voor te bereiden op het consult met de arts.

De keuzehulp helpt je bij het maken van een keuze – ‘Samen Beslissen’ met de arts – welke behandeling je zou willen. Er staan korte filmpjes en teksten met uitleg over de ziekte, mogelijke  behandelingen en de voor- en nadelen ervan. Ook biedt de keuzehulp vragen die patiënten helpen nadenken over wat zij belangrijk vinden bij het kiezen van een behandeling.

Er zijn per aandoening bijbehorende consultkaarten en keuzekaartjes gemaakt, die dezelfde informatie op één bladzijde hebben staan. Op de consultkaart staan antwoorden op vragen die patiënten vaak stellen. Deze kaarten kun je tijdens het gesprek met de arts in de spreekkamer gebruiken. Je kiest dan welke vragen je wilt bespreken met de arts. Dit geeft de arts inzicht in wat jij belangrijk vindt bij de keus voor een behandeling. De keuzekaartjes (ongeveer 6 per aandoening) geven dezelfde informatie maar dan met plaatjes in plaats van tekst.

De keuzehulpen zijn ontwikkeld door het AMC met projectsubsidie van ZonMw. In 2017 is het project afgerond en in 2018 en 2019 worden ze in een aantal ziekenhuizen uitgetest.

Vanaf nu zijn de keuzehulpen te vinden via onze website:

Aneurysma in de buik

Halsslagadervernauwing

Etalagebenen

Spataderen

Keuzehulpen vaataandoeningen op Harteraad website

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief