Ken jij de hartklep keuzehulp al?

Krijg je misschien een nieuwe hartklep? En wil je weten welke hartklep het beste bij jou past? Dan is de keuzehulp iets voor jou! Deze helpt je kiezen tussen een biologische of mechanische hartklep.

Het afgelopen jaar heeft een aantal patiëntenorganisaties onderzocht hoe keuzehulpen gebruikt worden door artsen. Harteraad heeft dit gedaan voor de hartklep keuzehulp, bij de vier ziekenhuizen die hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van de keuzehulp. Sommige artsen wijzen bijna al hun patiënten op de keuzehulp. Andere artsen, in hetzelfde of in een ander ziekenhuis, doen dat minder. Buiten de vier onderzochte ziekenhuizen wordt de keuzehulp nog nauwelijks of niet door cardiologen of thoraxchirurgen gebruikt.

De keuzehulp beschrijft de voor- en nadelen van de verschillende hartkleppen. Om een beter beeld te krijgen van welke hartklep het beste bij jou en jouw leven past, zijn er vragen en ervaringen van patiënten meegenomen. Zo kun je samen met je arts beslissen over de beste keuze voor jou.

De keuzehulp is voor iedereen toegankelijk. Je hoeft niet onder behandeling te zijn of toestemming te krijgen om in te loggen. Sta je voor de keuze voor een nieuwe hartklep? Bekijk de keuzehulp hartklepvervanging en bespreek de uitkomsten met je arts.

Ook voor andere behandelingen zijn er keuzehulpen, zoals voor Behandeling voor lopen na CVA. En er worden keuzehulpen ontwikkeld o.a. voor AAA, ICD en boezemfibrilleren.

 

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief