• Home
  • Nieuws
  • Kan het vaccin van AstraZeneca trombose veroorzaken?

Kan het vaccin van AstraZeneca trombose veroorzaken?

Update 15-3-2021: Nederland stopt voorlopig uit voorzorg met het vaccin van AstraZeneca, zo laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zegt nieuwe informatie te hebben waaruit zou blijken dat er nieuwe gevallen zijn van ernstige bloedstollingen in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes bij mensen die gevaccineerd zijn. Vanuit voorzorg is nu besloten om tot en met 28 maart niet te vaccineren met AstraZeneca, totdat er meer duidelijkheid is.

12-3-2021: Er zijn in Europa enkele gevallen van trombose gemeld, onder de mensen die het vaccin van AstraZeneca hebben gekregen. Sommige landen zijn daarom voorlopig uit voorzorg gestopt met het toedienen van dit vaccin.

We kunnen ons voorstellen dat mensen zich hier zorgen over maken. In Europa en Nederland bewaken het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de veiligheid van nieuwe medicijnen. 

Volgens deze twee organisaties is het zeer onwaarschijnlijk dat de trombosegevallen zijn veroorzaakt door het AstraZeneca-vaccin:

  • Het aantal trombosegevallen in de gevaccineerde groep is niet hoger dan in de totale bevolking.
  • Trombose is geen bekende bijwerking van het vaccin.
  • Er is geen duidelijk biologisch mechanisme dat kan verklaren hoe het vaccin trombose zou kunnen veroorzaken.

Bronnen: CBG en EMA

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief