• Home
  • Nieuws
  • Let op! Berichtgeving over nepmedicijnen

Let op! Berichtgeving over nepmedicijnen

Er zijn nog geen medicijnen en vaccins tegen het coronavirus. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt tegen reclames voor middeltjes of niet-geregistreerde medicijnen die zouden helpen.

Het is verboden om reclame te maken voor niet-geregistreerde medicijnen met een claim over de werking tegen een ziekte, virus of aandoening. Maar fabrikanten en leveranciers zoeken vaak de mazen van de wet op.

De inspectie houdt toezicht op verboden reclames voor geneesmiddelen. Bij overtredingen kan de inspectie boetes opleggen. Iedereen kan een melding over verboden reclames doen bij het Landelijk Meldpunt Zorg.

Illegale import medicijnen

De inspectie ondersteunt de waarschuwing van het Europees Medicijn Agentschap EMA. Het EMA doet een oproep geen geneesmiddelen via internet te bestellen uit het buitenland. Deze (nep)medicijnen kunnen zeer schadelijke stoffen bevatten die niet in geneesmiddelen mogen voorkomen. Ze kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en er is geen toezicht op de kwaliteit van deze middelen. De verkoop van geneesmiddelen is alleen toegestaan via geregistreerde websites.

Meer lezen over corona en hart- en vaataandoeningen?

Bekijk ons Dossier corona

Bron: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief