• Home
  • Nieuws
  • Langdurig gebruik van hydrochloorthiazide kan huidkanker veroorzaken

Langdurig gebruik van hydrochloorthiazide kan huidkanker veroorzaken

Recent Deens onderzoek toont aan dat hydrochloorthiazide (HCT) de huid gevoeliger maakt voor uv-straling. Hydrochloorthiazide is een plastablet die wordt voorgeschreven bij hoge bloeddruk, hartfalen en oedeem (vochtophoping). Uit dit onderzoek blijkt dat gebruikers van hydrochloorthiazide een verhoogd risico hebben op twee vormen van huidkanker: basaal- en plaveiselcelcarcinoom.

UV-straling

Hydrochloorthiazide maakt de huid gevoeliger voor schade door uv-straling van zonlicht en zonnebanken. Hoeveel zonstraling precies schadelijk is bij gebruik van hydrochloorthiazide, is niet bekend. Daarom geldt het advies om de algemene richtlijnen over verstandig zonnen op te volgen zoals die van KWF Kankerbestrijding. Op thuisarts.nl  vind je informatie over voorkomen van verbranding door de zon.

Advies

Het advies aan patiënten die dit middel gebruiken is om bij verdachte huidafwijkingen of bij twijfel de huisarts te raadplegen.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen blijft positief over producten met HCT omdat deze middelen het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Het is belangrijk om niet zonder overleg te stoppen. Maak je je zorgen of overweeg je te stoppen met het gebruik van dit middel? Neem dan eerst contact op met jouw arts.

Bekijk de informatiekaart van het CBG

Verhoogd risico bij langdurig gebruik

In Nederland wordt het aantal nieuwe gevallen van basaalcelcarcinoom geschat op ongeveer 40.000  en voor plaveiselcelcarcinoom 10.000 gevallen per jaar. Uit het Deense onderzoek bij voornamelijk patiënten met een blanke huidskleur is gebleken dat na langdurig gebruik van HCT het risico op basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom respectievelijk ongeveer 1,3 keer hoger en 4 tot 7,7 keer hoger kan worden. Een verhoogd risico werd gezien na een periode van 6 tot 22 jaar bij dagelijks gebruik van 12,5 mg HCT.

Controleren van de huid

Je kan zelf jouw huid regelmatig controleren op verdachte huidafwijkingen. Neem bij verdachte huidafwijkingen contact op met jouw huisarts. Op www.kanker.nl vind je  informatie over het basaal- en plaveiselcelcarcinoom.

Heb je eerder huidkanker gehad, dan heb je een hoger risico op het opnieuw ontwikkelen van het basaal- en plaveiselcelcarcinoom. Overleg daarom met jouw arts of je over kan stappen naar een ander medicijn.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief