Update 06-04-2021: Bijwerkingencentrum Lareb maakt bekend dat vijf personen in Nederland na een prik met Vaxzevria (voorheen: AstraZeneca Covid-19 vaccin) een uitgebreide trombose ontwikkelden én een verlaagd aantal bloedplaatjes. Eén persoon is overleden. Naar aanleiding van dit bericht, en eerdere vergelijkbare meldingen uit andere landen, besloot minister Hugo de Jonge de vaccinaties bij mensen onder de 60 jaar tijdelijk te staken.
Harteraad volgt de ontwikkelingen en houdt jou op de hoogte.
23-03-2021: Na de vaccinatiestop met AstraZeneca, besloot de overheid deze week om weer verder te gaan met het gebruik van dit coronavaccin.
Het AstraZeneca vaccin is nu aan meer dan 20 miljoen mensen gegeven. Tot half maart 2021 is er bij 25 mensen na een vaccinatie met AstraZeneca een zeldzaam ernstig ziektebeeld gemeld. Het gaat om een combinatie van trombose én een tekort aan bloedplaatjes.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) trekt op basis van alle beschikbare gegevens de conclusie dat er een mogelijk verband is met het vaccin en dit ernstige ziektebeeld, maar dat de kans dat dit beeld ontstaat extreem klein is. Het EMA blijft nieuwe meldingen heel goed volgen. Het risico op ernstige gevolgen van de ziekte COVID-19 is veel groter dan het risico op dit ernstige, maar zeer zeldzame ziektebeeld. Daarom is de vaccinatie weer gestart.
Zeldzaam ziektebeeld
Onderzoekers vermoeden hoe de combinatie van trombose én een tekort aan bloedplaatjes ontstaat. Bij een zeer klein percentage van de gevaccineerde personen leidt vaccinatie na 4 tot 16 dagen waarschijnlijk tot de vorming van antilichamen tegen bloedplaatjes. De Nederlandse Internisten Vereniging en Federatie Medische Specialisten meldden dat aan de specialisten. Zij geven ook aan welke behandeling overwogen moet worden bij iemand die na vaccinatie dit ernstige ziektebeeld krijgt. (Bron: RIVM)
Na de vaccinatie kan je last krijgen van (veel voorkomende) bijwerkingen binnen de eerste twee dagen, zoals gevoeligheid en pijn op de plek van de prik. Ook spierpijn kan voorkomen, net als vermoeidheid, verhoging en koorts, koude rillingen, gewrichtspijn en misselijkheid. Deze bijwerkingen komen vaak voor, maar verdwijnen na een aantal dagen vanzelf.
Bel je huisarts of de huisartsenpost als je na vaccinatie last krijgt van:
– kortademigheid;
– pijn op de borst;
– zwelling van de benen (dikkere benen);
– buikpijn die lang duurt.
Bel je huisarts of de huisartsenpost ook direct als je een paar dagen na de vaccinatie last krijgt van:
– ernstige of langdurende hoofdpijn;
– wazig zien;
– blauwe plekken of kleine ronde plekjes (puntbloedingen) op je huid op een andere plek dan waar je geprikt bent.
Je kan alle vermoedens van bijwerkingen van de vaccinatie melden bij het Bijwerkingencentrum Lareb. Meld vooral die bijwerkingen die je opvielen. Bijvoorbeeld omdat de bijwerking niet in de bijsluiter staat. Of omdat de bijwerking anders of heviger verliep dan je had verwacht.
Nee, we zien niet meer trombose of embolie na de vaccinatie. Mensen die eerder een trombose of embolie hebben gehad hebben niet meer risico op dit zeldzame ziektebeeld.
Bron: RIVM
Nee, er zijn geen aanwijzingen dat dit beeld vaker voorkomt bij mensen die stollingsproblemen hebben of bloedverdunners gebruiken.
Bron: RIVM
Dat zou kunnen omdat vooral vrouwen een vaccinatie met AstraZeneca hebben gekregen. In verschillende landen zijn als eerste zorgmedewerkers gevaccineerd en dit waren vaak vrouwen.
Bron: RIVM
Op de website van RIVM krijg je antwoord op veel vragen, bijvoorbeeld als je afspraak voor de vaccinatie was afgezegd.
Wil je meer weten over antistolling en vaccineren?
Bekijk hier het webinarWil je meer weten over corona en hart- en vaataandoeningen?
Ga naar ons dossier