De bezoeken van mensen met acute hartproblemen aan de spoedeisende hulp zijn de laatste weken meer dan gehalveerd. Harteraad hoort van veel mensen dat zij bezorgd zijn. Hartpatiënten mijden het ziekenhuis uit angst om besmet te worden. Ook zijn er mensen die ongerust zijn, omdat geplande afspraken niet doorgaan.
Anke Vervoord, directeur van Harteraad, benoemt deze zorgen in het interview dat zij met NPO1 heeft. “Als patiënten een afspraak afzeggen, praten ze meestal niet met de medisch specialist, maar met iemand die afspraken plant. Dan is er geen inhoudelijk medisch gesprek. Ik zou de cardiologen willen oproepen na te denken of ze daar een rol in kunnen spelen. Het gaat erom dat die mensen de geruststelling hebben om die stap te maken. Het kan ook helpen als de zorg anders wordt georganiseerd. Is het een idee om sommige ziekenhuizen volledig coronavrij te houden, zodat hartpatiënten daar zonder angst voor besmetting naartoe kunnen?”
Digitale zorg
Anke Vervoord wijst ook op de kansen van telemonitoring. Dit betekent dat je zorg op afstand krijgt. Dat wordt nog maar op kleine schaal toegepast, bij patiënten met hartfalen. De gedachte is dat hartpatiënten op afstand worden bewaakt. “Dit is een goed moment om daarover na te denken. Laten we de handen ineen slaan en het snel beschikbaar maken voor wie daarmee geholpen is.”
Geplande zorg
Harteraad hoort ook van mensen dat ze wel naar het ziekenhuis willen, maar dat hun afspraak wordt afgezegd. Het gaat dan om geplande acute zorg. Patiënten vragen zich nu af hoe het verder moet. Harteraad neemt deze zorgen zeer serieus en zoekt met NZa (Nederlandse Zorgautoriteit), IGJ (Inspectie Gezondheidszorg) en NVVC (Nederlandse Vereniging voor Cardiologie) naar een oplossing.
Bekijk hieronder het interview van Anke Vervoord met NPO1.
Meer weten over digitale zorg?
Harteraad werkte de afgelopen maanden met een vertegenwoordiging van zorgaanbieders, cliënten, patiënten en leveranciers aan een document waarin kennis en ervaringen over digitale zorg zijn gebundeld. Het kennisdocument is nog niet volledig, maar kan in deze hectische tijden van grote praktische waarde zijn.
Meer lezen over corona en hart- en vaataandoeningen?
Bekijk ons Dossier corona