• Home
  • Nieuws
  • Hartklep maatvoering ter discussie gesteld

Hartklep maatvoering ter discussie gesteld

In de landelijke media is er op dit moment volop aandacht voor hartklep maatvoering. Bij het vervangen van een hartklep in de aorta door een kunstexemplaar is de zogenaamde PPM (Prosthesis-Patient-Mismatch) een punt van aandacht. Niet passende hartkleppen en de daarbij komende gezondheidsproblemen leiden vaak tot een tweede operatie. Dat brengt risico’s voor de patiënt met zich mee.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het RIVM zijn op de hoogte van deze mismatches.

Labelling van klepprotheses speelt een belangrijke rol bij de keuze van de prothese en die is momenteel niet optimaal omdat de afmeting (binnendiameter) van de prothese af kan wijken van de maat op de verpakking.

De EACTS–STS–AATS Valve Labelling Task Force is een comité van deskundigen en bestaat uit de European Association for Cardio-Thoracic Surgery (EACTS), de Society of Thoracic Surgeons (STS) en de American Association for Thoracic Surgery (AATS). Dit comité pleit voor standaardisatie in maatvoering.

Harteraad stelt het belang van de patiënt voorop en adviseert ongeruste patiënten contact op te  nemen met hun cardioloog. Daarnaast biedt Harteraad de mogelijkheid contact op te nemen om ervaringen te delen. Dit kan via info@harteraad.nl of via 088-1111600.

Aanvullende informatie is te vinden op de pagina “Patiënten informatie maatvoering hartklepprothese” van NVT

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief