Zo min mogelijk last van je hartfalen: meten is weten
Bij hartfalen pompt het hart minder bloed rond dan normaal. Dit kan komen doordat het hart minder goed kan knijpen. Of omdat het hart zich minder goed vult met bloed. Hierdoor krijgt het lichaam minder zuurstof en voedingsstoffen. Dit gebeurt vooral als je actief bent. Daardoor kun je klachten krijgen. Hoe zorg je ervoor dat je goed inzicht krijgt jouw hartfalen? Hoe kun je hierop inspelen zodat je zoveel als mogelijk het leven kunt leiden wat je wil?
Harteraad biedt je hulpmiddelen die kunnen helpen bij het krijgen van overzicht en inzicht in je aandoening. Het gaat om hulpmiddelen die je eenmalig, tijdelijk of lange tijd kunt gebruiken, op eigen initiatief of op verzoek van je zorgverlener.
1. Wat is nú in mijn leven belangrijk voor mij?
Met de online tool ‘Wat er toe doet’ kan je deze vraag beantwoorden. Dat helpt als je praat met je zorgverlener en mensen om je heen. Zodat je makkelijker keuzes maakt. En de zorg krijgt die bij jouw leven nú past.
2. Het stellen van doelen voor de gezondheid
Als je weet wat belangrijk voor je is, kan je uitzoeken wat voor je gezondheid nodig is. Dat kan jou helpen en je zorgverlener. Voorbeeld: ‘Ik vind het belangrijk dat ik in mijn eigen huis kan blijven wonen’. Voor mijn gezondheid is het dan nodig dat ik thuis de trap op kan lopen. Gebruik hiervoor het formulier Gezondheidsdoelen.
3. Gezond leven. Voorbeeld: bewegen
Bij hartfalen is het goed om een sport te kiezen waarbij je ieder moment het tempo kunt aanpassen, zoals wandelen of fietsen. Stel jezelf een doel. Bijvoorbeeld iedere dag 30 minuten bewegen. Vul op het formulier Bewegen in wat je elke dag hebt gedaan. Schrijf op waar je tegen aan liep (zowel positief als negatief). Wat hielp om je doel te bereiken? Waarom is het een keer niet gelukt? Begin gewoon vandaag!
4. Overzicht van medicijnen
Maak een overzicht van de medicijnen die je gebruikt en wanneer je ze in moet nemen. De apotheker kan je hierbij helpen. Vraag aan de apotheker een uitdraai van jouw medicijnen. Vul op het formulier Medicatieoverzicht in hoe vaak en hoe laat je de medicijnen moet nemen. Bewaar het bijvoorbeeld in je portemonnee zodat je altijd een medicatie overzicht bij je hebt.
5. Zelfmetingen: het (tijdelijk) bijhouden van voor hartfalen belangrijke waarden
Bij hartfalen vraagt je zorgverlener vaak (tijdelijk) bepaalde waarden bij te houden, zoals je gewicht, bloeddruk, hartslag en vochtinname. Ook kun je los van je zorgverlener besluiten om dit te gaan doen. Er zijn natuurlijk eHealth mogelijkheden waaronder telebegeleiding. Maar misschien kies jij ervoor om de formulieren voor Gewicht, Bloeddruk, Hartslag (pols) en Vochtinname te gebruiken.
6. Mijn zorgverleners
Schrijf op wie je zorgverleners zijn en hoe je ze kan bereiken. Dit doe je op het formulier Mijn zorgverleners.
7. Afspraken met zorgverleners
Schrijf op het formulier Afspraken met zorgverleners de afspraken die je met jouw zorgverleners gemaakt hebt.