Steeds meer mensen ervaren dat een medicijn niet meer (of tijdelijk niet meer) beschikbaar is en ervaren hierdoor klachten. Het aantal meldingen van een medicijntekort bij Harteraad is afgelopen kwartaal toegenomen ten opzichte van het kwartaal daarvoor.
Uit meldingen die binnenkomen bij Harteraad blijkt dat mensen wel een alternatief aangeboden hebben gekregen, maar dat deze niet bij elk individueel geval altijd goed blijkt te werken. Hierdoor ervaren deze mensen met een hart- of vaataandoening meer lichamelijke en emotionele klachten. Vaak voelt de patiënt zich zieker en ervaart meer stress, doordat hij of zij het gevoel krijgt de ziekte niet goed onder controle te kunnen houden.
Ook apothekersorganisatie KNMP waarschuwt, via de nieuwswebsite NOS, dat het gebrek aan geneesmiddelen dit jaar naar een recordhoogte stijgt. Vorig jaar registreerde de organisatie 1514 medicijntekorten. Dit jaar was al 1179 keer een medicijn minstens twee weken niet beschikbaar. Het gaat onder meer om verschillende antibiotica en medicatie voor mensen met hartaandoeningen.
Meld ook jouw medicijntekort
Harteraad vindt het zorgelijk dat er steeds vaker een tekort is aan medicijnen. Voor mensen met hart- en vaataandoeningen zijn medicijnen erg belangrijk om een goed leven te kunnen leiden. Door het delen van jouw ervaringen via het meldpuntkan Harteraad zich inzetten voor deze problemen. Bijvoorbeeld door het onder de aandacht te brengen bij de betrokken organisaties, zoals de Patiëntenfederatie Nederland, de KNMP (vereniging voor apothekers) of het CBG (College ter Beoordeling Geneesmiddelen). Er wordt gekeken naar oplossingen.
Zo is nu voor een paar medicijnen een speciale regeling gemaakt door de IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd). Deze medicijnen mogen tijdelijk door apotheken geïmporteerd worden uit het buitenland. Dit geldt voor:
- Ikorel 10 mg
- Isosorbidemononitraat (verschillende sterktes)
Gebruik je één van bovenstaande medicijnen en is deze niet beschikbaar? Bespreek dan met je apotheker de mogelijkheden voor het importeren uit het buitenland. Is dit niet mogelijk overleg dan met je behandelend arts welk ander medicijn het beste past bij jouw situatie.
Heb jij ook te maken met een medicijntekort?
Meldpunt medicijntekort