• Home
  • Nieuws
  • Harteraad waarschuwt voor verhoogd risico op onregelmatige en snelle hartslag bij het gebruik van omega-3-vetzuur-ethylestergeneesmiddelen
medicijnen-harteraad

Harteraad waarschuwt voor verhoogd risico op onregelmatige en snelle hartslag bij het gebruik van omega-3-vetzuur-ethylestergeneesmiddelen

Mensen met hart- en vaataandoeningen, of een verhoogd risico hierop, hebben een grotere kans op een onregelmatige en snelle hartslag (zoals last krijgen van boezemfibrilleren) bij het gebruik van omega-3-vetzuur-ethylestergeneesmiddelen. Dit blijkt uit Europees onderzoek naar het gebruik van deze middelen. Medicijnautoriteit CBG adviseert artsen deze medicijnen alleen voor te schrijven bij mensen met hart- en vaataandoeningen als er geen goede alternatieven zijn.

Het risico is het hoogst bij een dosering van 4 gram per dag. Dit risico was al eerder bekend bij een soortgelijk medicijn met de werkzame stof icosapent-ethyl (Vazkepa). Nu geldt dit ook voor andere omega-3-vetzuur-ethylestergeneesmiddelen.

Omega-3-vetzuren worden voorgeschreven aan patiënten die te veel vet (met name triglyceriden) in hun bloed hebben. Patiënten krijgen dit medicijn als een dieet of als andere medicijnen niet voldoende werken. In Nederland is dit medicijn goedgekeurd onder de merknaam Omacor. Omega-3 voedingssupplementen zijn ook vrij verkrijgbaar bij onder andere de drogist.

Advies aan patiënten

Heb je vragen of klachten als je omega-3-vetzuur-ethylestergeneesmiddelen gebruikt en hart- of vaatpatiënt bent? Neem dan contact op met je behandelend arts of apotheker.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief