• Home
  • Nieuws
  • Harteraad vindt dat patiënten goed geïnformeerd moeten worden over een ICD en is blij dat die aanbeveling meegenomen wordt in het verbetersignalement

Harteraad vindt dat patiënten goed geïnformeerd moeten worden over een ICD en is blij dat die aanbeveling meegenomen wordt in het verbetersignalement

De Volkskrant meldde gisteren dat cardiologen in Nederland te vaak een ICD bij patiënten plaatsen. Volgens het Zorginstituut Nederland draagt zo’n ICD niet altijd bij aan de overlevingskansen van een patiënt, terwijl er wel risico is op complicaties. Bovendien zijn, volgens het Zorginstituut, websites van ziekenhuizen niet altijd eerlijk over de risico’s. Naar aanleiding van het zogeheten ‘verbetersignalement’ van het Zorginstituut komen cardiologen voor 1 maart 2023 met een nieuwe richtlijn waarin een veel terughoudender omgang met ICD’s wordt geadviseerd. Harteraad heeft hierbij het patiëntperspectief in kaart gebracht. Harteraad vindt dat patiënten goed geïnformeerd moeten worden over de voor- en nadelen van een ICD en is blij dat die aanbeveling meegenomen wordt in dit verbetersignalement.

Een ICD, oftewel inwendige defibrillator, grijpt in bij een abnormaal snel of chaotisch hartritme. Dan geeft het apparaatje een schok om het hartritme weer normaal te krijgen. Jaarlijks krijgen zo’n 6000 patiënten een ICD, waarvan een deel dus overbodig, verwacht het instituut.

Volgens het Zorginstituut zijn websites van ziekenhuizen niet altijd eerlijk over de risico’s van het plaatsen van een inwendige defibrillator. Op de websites worden complicatiecijfers van zo’n 1 procent genoemd, maar in werkelijkheid krijgt ruim 8 procent van de patiënten met een ernstige complicatie te maken en komt het zelfs voor dat mensen overlijden bij de plaatsing van een ICD. Het instituut wil dan ook vooral betere informatie voor de patiënten over de negatieve gevolgen. Dit is ook het standpunt van Harteraad en Stichting ICD-dragers.

Ondanks deze berichtgeving ziet Harteraad ook dat het dragen van een ICD voor een grote groep patiënten rust geeft en weer vertrouwen in het lichaam. Veel mensen geven ook aan de ICD niet te voelen. Deze ervaringen zien we terug in de Harteraad community: hartfalen, cardiomyopathie en hartkleppen. Heb jij vragen? Wil jij je ervaring delen? Of wil je ervaringen lezen van andere ICD-dragers? Sluit je dan aan bij onze Harteraad community.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief