• Home
  • Nieuws
  • Harteraad spreekt met minister Bruins over (on)zinnige zorg voor pijn op de borst

Harteraad spreekt met minister Bruins over (on)zinnige zorg voor pijn op de borst

Minister Bruins met Anne Kors-Walraven (beleidsadviseur Harteraad) en Hans van Laarhoven (hoofd afdeling Zorg Harteraad)

Vandaag sprak Harteraad met Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport. Onze beleidsadviseurs Anne Kors-Walraven en Hans van Laarhoven presenteerden wat er moet gebeuren om de zorg te verbeteren voor mensen met pijn op de borst (angina pectoris). Onze belangrijkste boodschap: er wordt nu veel ‘onzinnige’ zorg geboden en partijen moeten snel in actie komen om hier een einde aan te maken.

(On)zinnige zorg

Het Zorginstituut Nederland heeft onlangs een rapport uitgebracht over de zorg voor mensen met pijn op de borst. Daaruit blijkt dat er veel mis is met de zorg, denk aan:
• Richtlijnen (documenten waarin zorgverleners vastleggen hoe de diagnose en behandeling eruit moet zien) van verschillende zorgverleners spreken elkaar tegen en worden vaak niet gevolgd;
• Te weinig patiënten krijgen hartrevalidatie;
• Te weinig patiënten krijgen CVRM-begeleiding (linkje pagina CVRM);
• Patiënten worden in sommige gevallen onnodig geopereerd;
• Patiënten worden onvoldoende betrokken bij de keuze tussen behandelingen.

Harteraad wil zinnige zorg

Harteraad wil dat de organisaties van relevante zorgverleners snel in actie komen om op korte termijn voor zowel zorgverleners als patiënten duidelijk te maken hoe de zorg voor mensen met pijn op de borst er uit moet zien. Bij het werkbezoek hebben we toegelicht wat wij denken dat nodig is:

  • Een eerste belangrijke stap is dat zorgverleners afspraken maken over wie wat doet als iemand zich meldt met pijn op de borst. Dergelijke afspraken moeten onder andere vastgelegd worden in zogenoemde Landelijke Transmurale Afspraken. Harteraad werkt eraan mee om deze afspraken tot stand te brengen.
  • Daarnaast wil Harteraad aan de slag gaan met de ontwikkeling van een zorgpad voor patiënten. Een dergelijk zorgpad moet er voor zorgen dat iemand met pijn op de borst weet wat hij of zij van welke zorgverlener mag verwachten als het gaat om diagnose, behandeling, informatie en keuzemogelijkheden. Een zorgpad maakt dat de patiënt daadwerkelijk eigenaar kan worden van haar of zijn eigen aandoening en behandeling. Wij zijn ervan overtuigd dat een goed geïnformeerde patiënt niet zal vragen om onnodige behandelingen. Ook zal een patiënt die daadwerkelijk begrijpt waarom een gezonde leefstijl en het slikken van medicatie belangrijk is, zich hier trouw voor in zal zetten. Bij het werkbezoek hebben we aangegeven dat wij middelen nodig hebben om met de ontwikkeling van een zorgpad aan de slag te gaan.

Minister Bruins heeft bij het bezoek toegezegd de samenwerking tussen zorgverleners, patiënten en verzekeraars voor betere zorg voor mensen met pijn op de borst echt te willen steunen.

Bekijk hier de Factsheet Pijn op de borst.

Pijn op de borst, ook wel angina pectoris genoemd, kan verschillende oorzaken hebben. Eén van die oorzaken is dat de hartspier te weinig zuurstof krijgt. Meer informatie>>

 

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief