Deze maand juli heeft Harteraad twee nieuwe online programma’s gelanceerd: ‘Krijg grip op hartfalen’ en ‘Krijg grip op boezemfibrilleren’. Beide programma’s bevatten artikelen, video’s en hulpmiddelen. Doel van elk programma is dat mensen die meedoen waardevolle inzichten en handvatten krijgen. En zo hun aandoening en gezondheid beter leren te begrijpen. En dit draagt weer bij aan een betere kwaliteit van leven. Iets wat Harteraad graag wil verbeteren.
Twee nieuwe programma’s: krijg grip
‘Krijg grip op hartfalen’ en ‘Krijg grip op boezemfibrilleren’, dat zijn de twee nieuwe programma’s die Harteraad deze maand heeft gelanceerd.
De twee programma’s zijn speciaal ontwikkeld voor mensen met hartfalen en boezemfibrilleren. Of voor mensen die beide aandoeningen hebben, want dat is ook mogelijk. Vooral mensen die recent de diagnose hebben gekregen, kunnen veel baat hebben bij de informatie en ondersteuning die de programma’s bieden. Maar ook voor mensen die al langer met hartfalen en/ of boezemfibrilleren leven, bieden de programma’s waardevolle handvatten. Sinds dat beide programma’s live staan op Harteraad.nl doen al 322 mensen mee.
Beide programma’s bevatten meerdere hoofstukken met artikelen, video’s en hulpmiddelen over onderwerpen die mensen met hartfalen en boezemfibrilleren belangrijk vinden. Dit zijn onderwerpen als medicijnen, emoties, bewegen, leefstijl en sociale omgeving.
De inhoud van de programma’s is bepaald door onderzoek en door te voldoen aan de belangrijkste behoeften die deze doelgroepen hebben. Afgelopen jaren heeft Harteraad dan ook ervaringen, wensen en behoeften van mensen met hartfalen en/of boezemfibrilleren opgehaald en verzameld.
‘Vaak lopen mensen tegen hele dagelijkse dingen aan. Zo heeft Harteraad bijvoorbeeld gesignaleerd dat mensen met boezemfibrilleren zich vaak onbegrepen voelen door hun omgeving. Iemand met boezemfibrilleren ziet er op het oog niet persé ziek uit. Dat je niet mee kan komen met sociale activiteiten of vaker rust moet nemen wordt hen dan niet altijd in dank afgenomen. En op basis van dit gegeven heeft Harteraad handvatten in het programma toegevoegd die helpen om je omgeving te vertellen en te informeren over boezemfibrilleren’, aldus beleidsadviseur Sanne Ruigrok.
Betere kwaliteit van leven
Doel van de programma’s is om de kwaliteit van leven te verbeteren. Door beter geïnformeerd te zijn over je aandoening en meer vertrouwen te hebben in je eigen kunnen, kan de kwaliteit van leven verbeteren.
Projectleider Judith van der Vloed: ‘Harteraad streeft naar het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met hart- en vaataandoeningen. Kwaliteit van leven wordt door diverse factoren beïnvloed, waaronder demografische kenmerken, gevoelens en emoties, vertrouwen in eigen kunnen, ondersteuning uit de omgeving en medicijngebruik. Wij geloven dat deze twee nieuwe programma’s van Harteraad met name op de domeinen ‘vertrouwen in eigen kunnen’ en ‘medicijngebruik’ een positieve invloed kunnen hebben. Dit zijn domeinen waar we als Harteraad al jaren ondersteuning op bieden met allerlei informatie en hulpmiddelen’.
Judith vervolgd: ‘De veranderingen in deze domeinen meten we door de mensen die meedoen voor en na het doorlopen van het programma een vragenlijst in te laten vullen. Zo leren wij of onze programma’s daadwerkelijk bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven. En als dat niet het geval is dan onderzoeken wij hoe wij, samen met de doelgroep, onze ondersteuning verder kunnen verbeteren’.
Krijg grip programma’s in de toekomst
Harteraad wil de kwaliteit van leven verbeteren voor iedereen met een (risico op een) hart- of vaataandoening, even als hun naasten. Dus niet uitsluitend voor mensen met hartfalen en/ of boezemfibrilleren. Om deze reden zal Harteraad meer programma’s ontwikkelen en live gaan zetten in de komende jaren. Bijvoorbeeld programma’s over een specifieke hart- of vaataandoening. Of over een bepaald onderwerp, zoals bewegen, leefstijl of medicijnen.
Krijg Grip
Bekijk de programma’s