• Home
  • Nieuws
  • Harteraad is partner van nieuw samenwerkingsverband DCVA voor hart- en vaatonderzoek

Harteraad is partner van nieuw samenwerkingsverband DCVA voor hart- en vaatonderzoek

Logo DCVA: Onderzoekers, artsen en financiers bundelen krachten in Dutch CardioVascular AllianceOver ruim 10 jaar wordt niemand overvallen door een hartinfarct of een beroerte. Dat is de ambitie van de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA).  DCVA is een nieuw samenwerkingsverband van 12 organisaties – waaronder Harteraad -, wetenschappers en zorgprofessionals op het gebied van hart- en vaatonderzoek. De DCVA werd woensdagmiddag 12 september feestelijk gelanceerd in het Muntgebouw in Utrecht.

Sneller hart- en vaatziekten opsporen

De bundeling van krachten moet ertoe leiden dat we hart- en vaatziekten eerder kunnen opsporen en dat er nieuwe of verbeterde tests ontwikkeld worden. Doordat onderzoekgroepen van  universiteiten en ziekenhuizen gaan samenwerken in allianties, zullen oplossingen eerder bij de patiënt komen. Het gezamenlijke doel is om het aantal chronisch zieken en vroegtijdige sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten in 2030 met een kwart te verminderen. Harteraad speelt hier een belangrijke rol in, omdat wij het probleem vanuit ervaringsdeskundigheid en vanuit de patiënten kunnen benoemen.

Invloed op je leven

Het hebben van een hart- of vaataandoening heeft veel impact op de patiënt en zijn of haar omgeving. Daarnaast is er ook een maatschappelijke en economische last, bijvoorbeeld omdat mensen niet meer kunnen deelnemen aan het arbeidsproces. Zolang we hier niets aan doen, blijft het aantal mensen met een hart-of vaataandoening toenemen.

Lees hier meer over DCVA

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief