• Home
  • Nieuws
  • Harteraad is betrokken bij nieuwe registratie voor corona-patiënten met hart- en vaataandoeningen

Harteraad is betrokken bij nieuwe registratie voor corona-patiënten met hart- en vaataandoeningen

Het coronavirus is nieuw. Hierdoor is er nog veel onbekend over de ziekte (COVID-19) die het virus bij mensen veroorzaakt. Het verschilt per persoon hoe ernstig de ziekte zich ontwikkeld. Mensen met hart- en vaataandoeningen behoren tot de risicogroep, voor wie besmetting met het virus ernstiger gevolgen kan hebben dan voor mensen die helemaal gezond zijn. Op dit moment is echter nog onvoldoende duidelijk welke invloed onderliggende hart- en vaataandoeningen precies hebben op het ziektebeloop van COVID-19 en de complicaties die kunnen optreden. Daarom is het belangrijk om te leren van de mensen die met corona in het ziekenhuis worden opgenomen en hun medische gegevens te verzamelen. Dit wordt gedaan door middel van de CAPACITY-COVID registratie.

Harteraad is één van de onderliggende organisaties die verantwoordelijk is voor deze registratie, samen met de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA), Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC), Werkgroep Cardiologische centra Nederland (WCN) en NHI – Durrer Center.

Welke gegevens worden geregistreerd?

Belangrijke gegevens die worden verzameld zijn o.a. symptomen van de ziekte, medische voorgeschiedenis, gebruik van medicijnen, resultaten van bloedonderzoeken en het optreden van eventuele complicaties. Patiënten worden voor de registratie niet belast met extra handelingen of testen. Het gaat alleen om het gebruik van medische gegevens. Patiënten die dat niet willen kunnen hier bezwaar tegen maken. Gegevens worden veilig en anoniem opgeslagen.

Meer informatie over CAPACITY-COVID

Ga voor meer informatie naar de website van CAPACITY COVID.

Meer weten over corona en hart- en vaataandoeningen?

In ons Dossier corona hebben we al onze berichtgeving over het coronavirus bij elkaar geplaatst.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief