• Home
  • Nieuws
  • Harteraad is betrokken bij internationaal onderzoek naar bloedverdunners

Harteraad is betrokken bij internationaal onderzoek naar bloedverdunners

De afdeling chirurgie van het Dijklander ziekenhuis heeft een grote subsidie ontvangen om onderzoek te doen naar het gebruik van de bloedverdunner heparine bij het behandelen van mensen met een aneurysma in de buikslagader, ook wel Abdominaal Aorta Aneurysma (AAA) genoemd.

Optimale dosering van heparine

Heparine vermindert de vorming van stolsels in het bloed. Het wordt gebruikt tijdens ingrepen aan slagaders om complicaties, zoals een hartinfarct of afsluiting van een been, te voorkomen. Heparine kan echter ook leiden tot meer bloedverlies. De optimale dosering van heparine is niet bekend. In de meeste gevallen wordt standaard een eenmalige dosis van 5.000 eenheden gegeven. Het effect van heparine kan gemeten worden met een simpele test, die meet in welke mate het bloed stolt. Dit heet de Activated Clotting Time (ACT).

Tot nu toe wordt de ACT niet standaard gemeten bij slagaderingrepen. In deze studie, de ACTION-1 trial, wordt onderzocht wat de optimale dosering van heparine is. Patiënten krijgen danwel de standaarddosering, of een dosering die bepaald wordt aan de hand van de ACT. Met deze studie wordt onderzocht of het doseren van heparine op geleide van de ACT minder complicaties geeft voor de patiënt.

Samenwerking

Het onderzoek wordt geleid door Arno Wiersema, vaatchirurg in het Dijklander ziekenhuis. Het onderzoek is tot stand gekomen met medewerking en steun van het Amsterdam UMC, ziekenhuisorganisatie Isala, de Nederlandse Vereniging voor Vaatchirurgie en de Federatie Medisch Specialisten. Harteraad denkt vanuit patiëntenperspectief mee met de opzet en uitvoering van het onderzoek.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief