• Home
  • Nieuws
  • Hart- en vaatziekten bij vrouwen te vaak onopgemerkt: groot onderzoek van start

Hart- en vaatziekten bij vrouwen te vaak onopgemerkt: groot onderzoek van start

Hart- en vaatziekten worden bij vrouwen nog te vaak over het hoofd gezien. Ook bestaan er voor sommige aandoeningen die vaker bij vrouwen voorkomen, zoals vaatspasmen, niet genoeg tests en behandelingen. De Hartstichting heeft nieuw onderzoek toegekend om hier verandering in te brengen. Harteraad ondersteunt het onderzoek en wordt betrokken bij de uitvoering. Met dit grote onderzoek kunnen flinke stappen worden gezet naar een betere diagnose en behandeling voor heel veel vrouwen.

De naam van het nieuwe onderzoek-consortium is IMPRESS en wordt geleid door professor Hester den Ruijter van het UMC Utrecht, samen met professor Eric Boersma van het Erasmus MC.

In dit onderzoek worden drie problemen onderzocht:

1. Verkeerde diagnose bij vrouwen

Het niet of te laat stellen van een diagnose heeft een enorme impact, vooral bij vrouwen onder de 60 jaar. Om dit te verbeteren, ontwikkelen de onderzoekers een digitale beslishulp. Het doel is dat huisartsen daarmee beter kunnen bepalen of mensen met pijn op de borst wel of niet naar de cardioloog moeten.

2. Slagaderverkalking bij jonge vrouwen

Versnelde slagaderverkalking is bij jonge vrouwen een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten. Waarschijnlijk wordt bij een zwangerschapsvergiftiging het afweersysteem te sterk geactiveerd. Dit zorgt voor ontstekingen die slagaderverkalking kunnen verergeren. Onderzoekers richten zich bij dit onderzoek daarom op vrouwen die zwangerschapsvergiftiging hebben gehad.

3. Wel of geen hartkatheterisatie nodig

De onderzoekers ontwikkelen ook een digitale beslishulp voor cardiologen. Hiermee kunnen zij beter bepalen of vrouwen een hartkatheterisatie nodig hebben. Met een hartkatheterisatie kan een cardioloog kransslagadervernauwingen opsporen. Met speciale metingen tijdens een hartkatheterisatie stelt de arts vast of er problemen in de kleine vaten of vaatspasmen zijn. De onderzoekers bestuderen ook welke minder belastende scans deze problemen ook kunnen vaststellen. De vrouwen die onderzocht worden in deze studie kunnen ook meedoen aan een nieuwe medicijnstudie om hartklachten te verminderen.

Bron: Hartstichting

Wil je een vraag stellen of jouw ervaringen delen over het vrouwenhart? In de (besloten) Facebookgroep Vrouwenhart kan je met elkaar in gesprek gaan, over jouw ervaring en alles waar je tegenaan loopt.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief