• Home
  • Nieuws
  • Goed voorbeeld #4 – Op iedere ontslagbrief de verwijzing voor hartrevalidatie

Goed voorbeeld #4 – Op iedere ontslagbrief de verwijzing voor hartrevalidatie

Harteraad doorzoekt heel Nederland naar goede voorbeelden van hartrevalidatie. Waar vind je de meest op maat aangeboden programma’s? Waar verloopt verwijzing vlekkeloos? Of waar wordt veel aandacht geschonken aan de periode ná hartrevalidatie? Wij hebben ze gevonden en we laten ze graag zien. Zodat iedereen weet hoe goede hartrevalidatie eruit ziet. Dit keer zetten we Ziekenhuis Groep Twente in de spotlight.

Hartrevalidatie is een belangrijk onderdeel in het herstel voor iedereen die behandeld is voor een hartaandoening. Toch krijgen niet alle patiënten een verwijzing voor hartrevalidatie. Harteraad pleit er voor dat er een automatische verwijzing in het Elektronisch patiëntendossier opgenomen wordt. Dat is nog niet overal de standaard.

Verwijzing hartrevalidatie op ontslagbrief

Mike Kuyper, verpleegkundig specialist in Ziekenhuis Groep Twente, zet zich in om een verwijzing voor hartrevalidatie te standaardiseren. Patiënten vanuit Ziekenhuis Groep Twente worden voor hun ingreep vaak doorverwezen naar het Medisch Centrum Twente. Bij ontslag komen ze weer terug voor de hartrevalidatie in Ziekenhuis Groep Twente. Voorheen vond hun eerste consult bij de cardioloog plaats. Daar werd verwijzing naar hartrevalidatie niet altijd gegeven.

Mike heeft daar iets op gevonden: op de ontslagbrief is standaard de verwijzing naar hartrevalidatie opgenomen. De secretaresse screent deze ontslagbrieven, zodat alle patiënten die recht op hartrevalidatie hebben tijdig een intakegesprek krijgen. Ook hoeft het eerste consult bij de hartrevalidatie niet te wachten tot na de controle bij een cardioloog. Binnen twee weken na ontslag staat een intakegesprek gepland, zodat op korte termijn de hartrevalidatie gevolgd kan worden. Zo eenvoudig kan het dus ook!

Heb jij recht op hartrevalidatie?

Vraag je je af of je recht hebt op het hartrevalidatieprogramma? Kijk hier of je aandoening erbij staat. Zo niet? Neem dan contact op met de cardioloog of huisarts.

Heb je vragen over hartrevalidatie?

Wij beantwoorden hier je vragen en leggen uit hoe hartrevalidatie werkt.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief