• Home
  • Nieuws
  • Goed voorbeeld #3 – Tele-hartrevalidatie bij Reade in Amsterdam

Goed voorbeeld #3 – Tele-hartrevalidatie bij Reade in Amsterdam

Harteraad doorzoekt heel Nederland naar goede voorbeelden van hartrevalidatie. In het tijdperk van corona gaat Harteraad op zoek naar ziekenhuizen en zorginstellingen die zich inzetten om toch de patiënt zo goed mogelijk te begeleiden in het proces van de hartrevalidatie. Omdat hartrevalidatie meer is dan alleen bewegen, brengen we graag het online aanbieden van de psychosociale module van het revalidatiecentrum Reade in Amsterdam onder de aandacht.

Hartrevalidatie is een belangrijk onderdeel van het herstel voor iedereen die behandeld is aan een hartaandoening. Maar het proces van revalideren van je hart is meer dan bewegen en leefstijl veranderen. Het is ook leren omgaan met de beperkte energie en durven onderzoeken wat je nog wel kan en bewust worden van je lichaam. Lenny Visser en Coosje van Zwol, maatschappelijk werkers bij Reade, hebben niet afgewacht, maar zijn vrijwel direct online bijeenkomsten gaan organiseren voor de patiënten.

Bij de hartrevalidatie van Reade worden hartpatiënten behandeld, die in aanmerking komen voor revalidatie en een individueel programma nodig hebben. Dat kan komen doordat o.a. iemand meerdere ziektes heeft, angst voor inspanning een rol speelt, moeite heeft met leefstijlaanpassingen en psychische en sociale problemen die de revalidatie beïnvloed.

Bij deze patiënten vond en vindt dan ook een uitgebreide intake plaats. Aansluitend wordt het programma op maat samengesteld. Deelname aan de psychosociale module, inclusief stressvoorlichting, wordt aangemoedigd, omdat de ervaring is dat mensen naast fysieke training ook op dit gebied informatie en begeleiding nodig hebben.

Ook tijdens corona kunnen hartrevalidanten deze module volgen: in kleine groepen en individueel wordt het programma online gegeven, ga je in gesprek met de begeleider en is er ruimte voor lotgenotencontact. Het werkboek dat door Reade is samengesteld geeft houvast en opdrachten voor inzichten. Bijvoorbeeld inzichten op het gebied van stress, ontspanning en lichaamsbewustwording.

Heb je vragen over hartrevalidatie?

Wij beantwoorden hier je vragen en leggen uit hoe hartrevalidatie werkt.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief