• Home
  • Nieuws
  • Goed voorbeeld #2 – Hartrevalidatie bij het CWZ Nijmegen

Goed voorbeeld #2 – Hartrevalidatie bij het CWZ Nijmegen

Harteraad doorzoekt heel Nederland naar goede voorbeelden van hartrevalidatie. Waar vind je de meest op maat aangeboden programma’s? Waar verloopt verwijzing vlekkeloos? Of waar wordt veel aandacht geschonken aan de periode ná hartrevalidatie? Wij hebben ze gevonden en we laten ze graag zien. Zodat iedereen weet hoe goede hartrevalidatie eruit ziet. Deze maand staat de hartrevalidatie van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen in de spotlight.

Hartrevalidatie is een belangrijk onderdeel van het herstel voor iedereen die behandeld is voor een hartaandoening. Maar leven met een hartaandoening, dat doe je niet alleen. Daarom worden ook  naasten van revalidanten vaak uitgenodigd om mee te komen naar onderdelen van hartrevalidatie. Ook revalideren doe je niet alleen. Zo krijgen niet alleen revalidanten maar óók naasten weer vertrouwen in het lichaam. Dat weet het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) maar al te goed.

Ook aandacht voor naasten

Bij de hartrevalidatie van het CWZ krijgen de naasten een speciaal programma aangeboden: een reanimatietraining genaamd Hartpartners. Dit is een cursus voor mensen die een reanimatie of een acute situatie hebben meegemaakt bij hun naaste. Bij deze cursus krijgen zij uitleg over het hart en leren ze reanimeren en de AED te gebruiken. Daarnaast is er aandacht voor emoties en verwerking. Veel mensen die een acute ingrijpende situatie hebben meegemaakt, leven in onzekerheid: wat als het weer gebeurt? Of zij vragen zich af of zij wel goed gehandeld hebben. Gevoelens die voor alle deelnemers herkenbaar zijn. Daarom vinden zij het contact met lotgenoten tijdens de cursus erg waardevol.

Hartrevalidatie is er om vertrouwen terug te krijgen. Met de cursus Hartpartners is er speciale aandacht voor het verwerkingsproces van naasten zodat óók zij weer met vertrouwen verder leven. Dat maakt de hartrevalidatie van het CWZ een goed voorbeeld!

Meer informatie

Wil je weten waar de Harteraad beweegclubs bij jou in de buurt zijn? Kijk dan op de kaart op www.harteraad.nl

Wil je meer informatie over hartrevalidatie? Wij beantwoorden hier je vragen en leggen uit hoe hartrevalidatie werkt.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief