• Home
  • Nieuws
  • Gezondheidscafé in Papendrecht over chronisch ziek-zijn

Gezondheidscafé in Papendrecht over chronisch ziek-zijn

Op dinsdag 5 maart wordt er een Gezondheidscafé gehouden in de bibliotheek aan de Veerweg in Papendrecht. Het thema van dit Gezondheidscafé is het verwerken dat je een ziekte heb die niet meer over gaat, een chronische ziekte. Het gaat daarbij om ziekten zoals COPD, hart- en vaatproblemen en diabetes.De organisatie is in handen van het Longfonds, Harteraad, Diabetesvereniging Nederland, Zorggroep ZGWA en BWI Papendrecht.

Praktijkondersteuner Pauline Westbroek vormt samen met vrijwilligster Gaby Lamie van Harteraad twee van de drijvende krachten achter de Gezondheidscafés. “Dit is alweer het vierde Gezondheidscafé dat we in Papendrecht houden”, vertelt ze enthousiast. “Bij eerdere Gezondheidscafés kwamen de onderwerpen voeding, medicatie en beweging aan de orde. De opkomst was wisselend, maar we hopen met dit onderwerp veel belangstelling te trekken.”

Programma

Praktijdondersteuners GGZ Linda de Vries-Renes en Paulien Schalk geven een presentatie, waarin de verschillende aspecten van het leven met een chronische aandoening aan bod komen. Een aantal van deze aspecten zijn de psychische aspecten; verwerking, gevoelens van eenzaamheid, het accepteren van beperkingen. Ook wordt de sociale kant belicht; hoe moet je je leven aanpassen na de diagnose? In welke mate moeten partners rekening houden met de veranderde gezondheid van de ander.

Gaby: “Een chronische ziekte heb je niet alleen. Beperkingen die iemand heeft als gevolg van zijn of haar ziekte kunnen ook van invloed zijn op het leven en de toekomst van partners en gezinsleden. Daarom zijn ook zij van harte uitgenodigd voor het Gezondheidscafé op 5 maart.”

Ontmoeting

Tijdens de bijeenkomst is er ook veel ruimte voor ontmoeting met elkaar. Pauline: “Als je chronisch ziek bent, kun je je soms best alleen voelen. Dan is het fijn als je eens van gedachten kunt wisselen met iemand die in hetzelfde schuitje zit. We kijken uit naar een informatieve, maar vooral ook gezellig avond met elkaar!”

De bijeenkomst is in principe voor inwoners van Papendrecht, maar ook mensen uit andere woonplaatsen zijn welkom. In de toekomst wordt deze bijeenkomst naar verwachting ook in Dordrecht gehouden.

Aanmelden

Mocht je interesse hebben, aanmelden is wenselijk en kan via gezondheidscafepapendrecht@gmail.com.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief