Op een rustig tempo, dan lukt het

Na zijn infarct heeft Wout Ruberg (77) veel moeite met lopen. Revalideren gaat lastig. Uit onderzoek blijkt dat hij lijdt aan claudicatio intermittens. In de volksmond: etalagebenen. Altijd pijn, nauwelijks kracht. Terwijl hij júist zo van lopen en fietsen houdt. Wat nu?

Hij kan het gevoel zo terughalen. Het infarct in 1996, het revalideren in Amsterdam. De aanzet tot een sprintje doet al pijn. “Alsof ze met messen in je kuiten steken.” Er volgt onderzoek. “Bijna al mijn bloedvaten bleken verkalkt. Ook in mijn benen.”

Meerdere ingrepen zijn nodig. Een dotterbehandeling. Het plaatsen van stents. Maar ook een bypassoperatie. Bloedverdunners en medicatie houden de doorstroming op gang. “Als ik voldoende beweeg, ontstaan natuurlijke bypasses rondom de bloedvaten. Die heffen de loopbeperkingen op en dringen de pijn terug.”

Wout is manager bij zorgorganisaties en krijgt na zijn infarct vervangend werk, zodat hij meer kan zitten. Tot aan zijn pensioen leidt hij (bouw)projecten. “In het begin zag ik mijn toekomst somber in. Dat is veranderd. Het gaat nooit meer over, maar je leert ermee omgaan.”

Praten met lotgenoten

De term etalagebenen verwijst naar alle noodzakelijke pauzes. “Als je uitrust voor een etalage, dan valt dat minder op. Veel patiënten doen dat, omdat ze zich ongemakkelijk voelen.”

Wout is in het begin bang geweest. “Ik zag allerlei scenario’s. Dat mijn been eraf moest, bijvoorbeeld. Of dat mijn tenen zwart werden. Extreme beelden.” Praten met lotgenoten is dan fijn. Hoop houden, elkaar perspectief bieden. “Gelukkig is daar nu meer aandacht voor. Harteraad doet goed werk.”

Het is een nieuwe balans in zijn leven: de actieradius vergroten door dagelijks voldoende te bewegen. “Vorig jaar heb ik in Italië in de bergen gefietst. Op een rustig tempo, dan lukt het.”

Meer weten over de psychosociale gevolgen bij een hart- of vaataandoening?

Download het gratis magazine

Omgaan met veranderingen

Bijna iedereen is van slag na een grote operatie. Bovendien doet het hoofd niet altijd wat het deed. Hoe kun je het beste omgaan met al die emoties en veranderingen? Harteraad geeft antwoord op je vragen.