Toen ik voor het eerst thuis kwam stroomden de tranen over mijn wangen

Bij Etienne, eigenaar van een organisatie-adviesbureau en vader van drie jonge kinderen, werd op 34-jarige leeftijd bij toeval een lekkende hartklep ontdekt. Hij onderging een open hartoperatie en herstelde volledig.

“Ik was 34 jaar en voelde me prima toen ik te horen kreeg dat mijn hartklep lekte. De keuringsarts van een verzekeringsmaatschappij had tijdens een routinecheck een ruisje gehoord. Waar een gezond hart ‘boemboem boemboem’ doet, hoorde je bij mij ‘boemboem’ en daarna een zacht fluitje. Hij stuurde me naar de cardioloog, die er geen doekjes om wond. Uit de ECG en de echo bleek dat mijn hartkleppen door een genetische afwijking niet goed op elkaar aansloten en ik een vrij risicovolle hartoperatie moest ondergaan. Op dat moment stortte mijn wereld in.”

Nuchter naar de operatie toegeleefd

“Ik had een druk gezinsleven, drie jonge kinderen, een eigen bedrijf: dat nieuws had natuurlijk enorme impact. Toch heb ik vrij nuchter naar de operatie toegeleefd. Ik had al snel door dat het geen zin had om me van tevoren veel zorgen te maken. Op de website van het ziekenhuis bekeek ik een filmpje van een open hartoperatie. Het gaf vertrouwen precies te weten wat er ging gebeuren. Ook ben ik, met het oog op mogelijke risico’s, naar de notaris geweest om de boel goed te regelen. De avond voor de operatie hebben we met zijn allen gegeten. Daarna gaf ik de kinderen een knuffel en vertrok ik met mijn koffertje in de hand. Een emotioneel moment, maar het gaf me ook kracht. Ik wist: zij hebben me nodig, voor hen moet ik sterk zijn.”

Herstel: fysiek en geestelijk

“Ik weet nog goed dat ik zeven dagen na de operatie voor het eerst thuis kwam en de tranen over mijn wangen stroomden. Door dit alles was mijn leven noodgedwongen tot stilstand gekomen en nu mocht ik, weliswaar stapje voor stapje, de draad weer oppakken. Het fysieke herstel ging vrij snel. Al na zes weken is de breuk van je borstbeen geheeld en ben je min of meer weer in orde. Maar het geestelijke herstel duurt langer: zo’n operatie hakt er ook mentaal stevig in.”

Een nieuw leven

“Inmiddels kan ik alles weer: mijn hart klopt krachtiger dan ooit, ik sport weer als vanouds en heb nog steeds mijn eigen bedrijf. En toch is mijn leven veranderd. Aan de ene kant ben ik mijn onbevangenheid kwijt, aan de andere kant ben ik als mens gegroeid. Ik durf eerder te zeggen waar het op staat, voor mezelf en mijn gezin op te komen. Want als ik iets van dit alles heb geleerd, is het dat zij het allerbelangrijkste in mijn leven zijn.”

Harteraad heeft een diagnosegroep Hartfalen-Cardiomyopathie-Hartkleppen, die bijeenkomsten organiseert om ervaringen en informatie uit te wisselen. In deze groep zitten ook mensen die een hartklepaandoening hebben. Ook is er is een besloten Facebookgroep, waar mensen met een hartklepaandoening elkaar ondersteunen. Je vindt er tips, kan ervaringen uitwisselen, vragen stellen en je blijft op de hoogte van alle activiteiten.

Jouw ervaringen zijn de motor van ons werk. Door je ervaringen te delen help je anderen. Anderen hebben steun aan jouw ervaringen, maar wij kunnen ook in gesprek gaan met zorgverleners, zorgverzekeraars en de politiek over hoe we het leven met een ziekte beter en makkelijker kunnen maken. Deel ook jouw verhaal met anderen.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief