Als astmapatiënt dacht Léon Rutten (68) niet meteen aan zijn hart toen hij twee jaar geleden de eerste signalen van pijn op de borst kreeg. Eerst dacht hij dat zijn longen de oorzaak waren, toen hij vooral bij inspanning en warm weer pijn kreeg in zijn kaken, nek, schouders en op zijn borst. Tijdens een uitje met zijn vrouw bij de mergelgroeven in Maastricht kwamen deze klachten opnieuw. Toen het gevoel de dagen erna niet weg ging besloot Léon naar de huisarts te gaan. Vanaf dat moment ging het snel; er bleken twee vernauwingen in de kransslagader aan de voorkant van zijn hart te zitten.
Het nieuws dat hij twee vernauwingen in de kransslagader had en de medicijnen die daarop volgden vielen Léon zwaar. ‘Zeker in het begin met allerlei bijwerkingen [van medicijnen]die zo heftig waren dat de ambulance mij ‘s nachts met spoed naar het ziekenhuis bracht. Ik werd opgenomen op de Eerste Hart Hulp. Meteen volgden er onderzoeken en bloedafname, en een dag later was ik weer thuis met extra medicatie’. Alle resultaten werden overlegd met het hartteam in Eindhoven, en na een hartkatheterisatie kwam uiteindelijk de diagnose: ‘stabiele Angina Pectoris’. ‘Dat is volgens mijn zorgverleners met medicijnen goed onder controle te houden’.
Open en eerlijke zorg
Op dit moment gaat het redelijk goed met Léon. Onlangs kreeg hij een inspannings- en rustonderzoek (myocard perfusie scintigram), daarbij word gekeken of het hart genoeg zuurstof krijgt onder verschillende omstandigheden. Bijvoorbeeld bij inspanning, of juist bij rust. Dat zag er bij Léon allemaal goed uit. Toch blijven er klachten, en binnenkort krijgt hij opnieuw een hartkatheterisatie. Ook één medicijn is verdubbeld om te kijken of dat de klachten kan verminderen. Deze behandelkeuzes maakt Léon samen met zijn cardioloog “De relatie met mijn cardioloog is altijd heel goed. De gesprekken lopen soepel. En ook wat er precies gebeuren gaat, of welke medicijnen er zullen veranderen wordt duidelijk uitgelegd”. Ook de hartchirurg en zijn team vindt Léon heel open en eerlijk: ‘Ze hebben me overtuigd om mee te doen met een onderzoek om de nauwkeurigheid van hun metingen te testen’.
Altijd vragen mogen stellen
De open- en eerlijkheid van zijn zorgverleners maakt dat Léon vragen durft te stellen, en kritisch kan zijn op de behandeling. Het is een echte samenwerking waarbij beide partijen relevante kennis meebrengen. De arts brengt de medische informatie, en Léon zijn wensen, voorkeuren en persoonlijke situatie.
Als er toch buiten de spreekkamer nog vragen en onduidelijkheden zijn, dan zijn er verschillende manieren om antwoord te krijgen. ‘Bij beide ziekenhuizen heb ik een eigen patiëntaccount waarin het hele proces beschreven staat. Het is heel fijn om na een gesprek alles thuis rustig terug te kunnen lezen.’ Ook de afdeling Eerste harthulp in het ziekenhuis kan hij 24/7 bellen voor advies of vragen. ‘dat geeft een gerust gevoel’.
Tips
Harteraad vormt voor Léon een mooie schakel om met lotgenoten ervaringen uit te wisselen. Voor ervaringen met medicijnen en bijwerkingen daarvan. Dit kan bijvoorbeeld via de community ‘hartinfarct en pijn op de borst’. De herkenbaarheid is groot onder lotgenoten. Zijn boodschap? ‘Luister naar je lichaam. Ik heb mijn lesje wel geleerd. Als je iets niet vertrouwt, neem contact op met de Eerste Hart Hulp of je cardioloog. En beslis nooit zelf om te stoppen met medicijnen. Overleg altijd met je arts.’