Steeds een ander merk, kan dat niet anders?

Nee, problemen heeft ze er nog niet mee gehad. Maar prettig vindt Karen van Wijngaarden het niet dat ze zo vaak een ander merk medicijnen krijgt. Want ze wordt er toch altijd onrustig van. Kan dat echt niet anders, vraagt ze zich dan af?

Karen is 54 en woont in Vlaardingen. Ze runt een adviespraktijk voor mensen met slaapproblemen. Begin 2017 begonnen de klachten. Pijn op de borst, benauwdheid en extreme vermoeidheid. Meerdere cardiologen bogen zich hierover. Begin 2018 stelde cardioloog Janneke Wittekoek de diagnose: spasmen in de kleine en grote bloedvaten. Hierbij trekken de vaten ineens samen en dan kan er minder bloed doorheen. “Op de dagen dat het niet goed gaat heb ik pijn en weinig energie en ben ik benauwd. Dat kan zowel bij inspanning als ontspanning, dus het is heel onvoorspelbaar.”

Goedgevulde medicijnkast

Ze heeft een goedgevulde medicijnkast. “Het gaat grotendeels om dezelfde medicatie in verschillende doseringen. Bijvoorbeeld Monocedocard zowel 100 als 25 mg en van Diltiazem 240, 90 en 60 mg. Sommige medicatie gebruik ik dagelijks, andere gebruik ik bij problemen. In totaal heb ik zes verschillende soorten. Het is vaak uitproberen. Eén medicijn haal ik uit België, omdat deze niet is geregistreerd in Nederland.”

Ander doosje

Bij de apotheker krijgt ze regelmatig een ander doosje. “Volgens de apotheek komt dat dan omdat mijn merk niet leverbaar is. Dat gebeurt heel vaak. Dan denk ik gelijk: is het een ander merk of alleen een andere verpakking? Zitten er andere hulpstoffen in? ‘Nee hoor, dat is gewoon hetzelfde’, zeggen ze dan. Maar thuis lees ik toch altijd de bijsluiter. Soms stem ik zelfs af met de cardioloog. Samen zoeken we al drie jaar naar de juiste hoeveelheden en soorten medicijnen. Daar wordt voor mijn gevoel heel makkelijk overheen gewalst. Elke keer vind ik het weer spannend hoe ik reageer op het medicijn. Dat gaat tot nu toe altijd goed, toch heb ik liever steeds hetzelfde merk.”

Wil je meer lezen over medicijnen en een hart- en vaataandoening?

Download de gratis special met betrouwbare informatie en ervaringsverhalen

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief