Ik heb nog steeds elke dag met trombose te maken

Jessica (30) was 34 weken in verwachting van haar tweede kind toen zij opeens erge hoofdpijn kreeg. Uit een MRI-scan bleek dat zij een sinustrombose had. Een zeldzame vorm van trombose die vooral bij jonge mensen voorkomt.

Vreselijke hoofdpijn

“Ik kreeg een vreselijke hoofdpijn en dacht dat ik teveel had gedaan. Even op de bank rusten hielp niet; de hoofdpijn werd alsmaar erger. ‘s Avonds werd het ondraaglijk. Ik belde de huisartsenpost die mij adviseerde contact op te nemen met de verloskundige. Die raadde mij aan direct naar het ziekenhuis te gaan.

Sinustrombose

“In het ziekenhuis dachten ze in eerste instantie aan zwangerschapsvergiftiging. Mijn bloeddruk was altijd stabiel, maar nu was het aan de hoge kant. Mijn urine was schoon. Een andere gynaecoloog kwam kijken en dacht dat er iets anders aan de hand was, maar kon haar vinger er niet op leggen. Ze zei dat in heel uitzonderlijke gevallen tijdens de zwangerschap soms een bloedpropje in de hersenen ontstaat. Ze verwees me door naar een neuroloog en ik werd naar de Spoedeisende Hulp gebracht. Ik moest worden opgenomen. Na de MRI scan kwam de uitslag: Sinustrombose. Ik schrok, de kans was zo klein en toch was het mij overkomen.”

Restschade

“Ik ben gelijk begonnen met antistollingsmedicatie, fraxiparine spuitjes. Twee weken later kreeg ik weer een MRI en de trombose was weg! Helaas kamp ik nog wel met restschade. Ik heb dagelijks hoofdpijn en word snel moe. Ook kreeg ik de diagnose Antifosfolipiden syndroom, een auto-immuunziekte waardoor trombose kan ontstaan. Mensen zien het niet. maar het zit er wel. Of de bloedprop nu opgelost is of niet. Ik heb helaas nog steeds elke dag met trombose te maken.”

Harteraad wil mensen met een specifieke aandoening een plek bieden voor uitwisseling van informatie en ervaringen. Ook willen we de kennis en ervaringen van patiënten gebruiken voor belangbehartiging en om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Onze diagnosegroepen bestaan uit vrijwilligers die ervaring hebben met dezelfde aandoening en zijn gericht op de behoefte die patiënten met die specifieke aandoening hebben. Kijk hier voor de diverse diagnosegroepen.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief