Ervaringsverhaal Gerda

Patiënt? Ik ben nu weer mezelf

Gerda (51 jaar, 3 kinderen en een echtgenoot) is het gezicht van de naamsbekendheidcampagne van Harteraad. Gerda reageerde met een enthousiaste mail op onze facebookvraag welke vrouw van rond de vijftig die met een hart- of vaataandoening in het ziekenhuis heeft gelegen ons gezicht wil zijn. Gerda mailde: “Omdat ik een vaataandoening had/heb die op mijn leeftijd niet vaak voor komt. Omdat je leven even op zijn kop staat, maar de vechtlust groter is om het te verslaan. En er dan weer zijn als moeder, echtgenote en verzorgende. Je leven weer op de rit krijgen.”

Gerda is geboren met een vernauwing van de nierslagader. Dit werd ontdekt toen zij dertien jaar was. Op haar vijftiende kreeg zij een bypass met eigen ader gerepareerd. Natuurlijk is dit niet leuk voor een meisje in de pubertijd. “Zo af en toe bekroop het me wel eens, zou dat allemaal wel goed zitten daar binnen? Tijdens een bodycheck, voorjaar 2017, kreeg ik een echo van de schildklier, want mijn waardes waren wat te hoog. Mijn nieuwsgierige arts keek verder en ontdekte een aneurysma in de nierarterie. Alarm, een tijdbom. Ik moest direct naar de vaatchirurg, kreeg een CT scan. En dan ontdekt hij er nog eentje: bijna zeven centimeter groot aan de aorta. Ik weet nu wat doodsangst inhoudt.”

Wat een impact!

“Zes dagen later wordt er een stent geplaatst, er is drie maanden herstel nodig. Vreselijk, wat een impact! Drie maanden opkrabbelen en energie opdoen voor de volgende operatie, bypass van de nierslagader afsluiten van het aneurysma. Een zware flankoperatie, waarbij ik hypokaliemie krijg en beangstigend ziek word. Gelukkig wordt dit snel ontdekt én dus ook verholpen, maar wat een aanslag op mijn lichaam! Weer krabbel ik op, zodat ik twee maanden later weer op de werkvloer sta en het einde van dat jaar weer volledig werk. April 2018 krijg ik een controle CT. Helaas staat het aneurysma nog vol bloed, dus volgt weer een operatie. Er wordt weer een stent geplaatst in de aorta en het aneurysma wordt ‘gecoild’. Met een in de liesslagader ingebracht slangetje wordt het aneurysma van binnenuit opgevuld met een platina spiraaltje. Twee meter platinadraad en een vreselijke operatie achter de rug, genees ik langzaam. In juli re-integreer ik weer en langzaam bouw ik mijn werk weer op. Ik ben er weer. Ik werk weer volledig.”

“Ik wil geen medelijden. Het gaat super met mij. Ik heb mijn angsten overwonnen, maar het is weer een aandoening die je niet ziet. Mensen om je heen hebben al gauw zo iets van: ‘Het gaat toch goed met je, want je ziet er goed uit!’ Ik heb mij aangesloten bij een besloten Facebookgroep met mensen die dezelfde aandoening hebben. Dat zijn soms heftige verhalen, maar heel fijn om zaken met mensen te delen die een beetje hetzelfde hebben meegemaakt als jij. Ik haal daar de boodschap uit, dat je ondanks alles je leven weer op kunt pakken. Met een pot medicijnen ‘s morgens en kleine kwalen die ik eraan heb over gehouden, maar ik leef.”

Ook onzeker na ziekenhuisopname?

Veel mensen met hart- en vaataandoeningen worstelen met vragen als ze eenmaal thuis zijn uit het ziekenhuis. Hoe beter je weet wat hart- en vaataandoeningen voor je betekenen, hoe beter je grip terugkrijgt op jouw leven. Harteraad brengt je in contact met mensen die je verder op weg helpen, deelt ervaringsverhalen, geeft praktische tips en informatie over je leefstijl, medicijnen, werk, hulpmiddelen en de impact op je gezin. Kijk hier wat wij voor je kunnen doen.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief