Natuurlijk is ons leven veranderd sinds mijn man hartpatiënt is

Els (75) is mantelzorger voor haar man die verschillende hartoperaties onderging. Dit brengt de nodige stress met zich mee.

“Natuurlijk is ons leven veranderd sinds mijn man hartpatiënt is. Ik ervaar een constante stress en alertheid. Je leeft van de ene naar de andere operatie. Twee keer per week ga ik sporten, dat is echt een uitlaatklep. Ik volg een sportlesje met vrouwen van mijn leeftijd, veel van hen hebben ook een zieke partner. Dan besef je dat je niet de enige bent.”

Ontspanning

“Ik heb moeten leren om af en toe van huis weg te gaan. Het liefste blijf ik in de buurt. Alleen op een goede dag maak ik soms een uitstapje met een vriendin. Er zijn periodes geweest dat ik elke dag op het punt stond 112 te bellen. Soms gaat het een tijdje beter, dan kan ik weer even ademen. Samen zorgen we wel voor de nodige ontspanning; even naar buiten voor een blokje om. Daar genieten wij beiden van. Als mijn man een goeie dag heeft, kunnen we soms een stukje weg met de auto. Even naar Katwijk bijvoorbeeld zijn kleine geluksmomentjes. Hij heeft zijn hobby’s nu aan huis en in de tuin. Van hem heb ik geleerd dat je moet kijken naar wat er wel mogelijk is in plaats van andersom.”

Mindfulness

“Toch had ik het vaak moeilijk met de stress in mijn lijf. Mindfulness en stressmanagementtrainingen hebben mij erg geholpen. Als ik ’s nachts niet kan slapen, doe ik thuis wat mindfulness-oefeningen. Natuurlijk schakel je je angsten niet zomaar uit, maar het geeft wel handvatten om er beter mee om te gaan. Daar had ik erg veel behoefte aan.”

Omgaan met stress

Harteraad biedt hulp bij het omgaan met stress. Hulp in de vorm van een gratis (online) E-training of een groepstraining. Kies hier wat het beste bij jou past. Voor naasten hebben wij daarnaast een speciale Facebookgroep waar je ervaringen uit kunt wisselen.

Jouw ervaringen zijn de motor van ons werk. Door je ervaringen te delen help je anderen. Anderen hebben steun aan jouw ervaringen, maar wij kunnen ook in gesprek gaan met zorgverleners, zorgverzekeraars en de politiek over hoe we het leven met een ziekte beter en makkelijker kunnen maken. Deel ook jouw verhaal met anderen.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief