Mijn hart klopt letterlijk voor het Erasmus MC

“Ik ben René, geboren met een aangeboren hartafwijking. Mijn aorta- en mitraalklep werkten niet goed. Twee keer per jaar werd ik gecontroleerd door een cardioloog. Op 27-jarige leeftijd werd ik voor de eerste keer geopereerd. Er is toen een aortaklep geïmplanteerd en mijn mitraalklep werd gerepareerd. Na acht jaar ging de aortaklep stuk en werd ik voor de tweede keer geopereerd. Met deze tweede kunstklep heb ik 23 jaar een vrij normaal leven kunnen lijden. Ik kon er eigenlijk alles mee.

In 2010 ontstond er in hele korte tijd boven de aortaklep een Thoracaal Aneurysma van bijna 7 centimeter. Direct ben ik geopereerd. Ook mijn kunstklep werkte niet goed meer. Ik heb toen een Bentall-operatie ondergaan (dat is een nieuwe kunstklep en nieuw stukje aorta) en heb toen een gedeeltelijke kunststof aortaboog gekregen. In 2016 kreeg ik weer ernstige klachten. Ik was erg kortademig en hield veel vocht vast. Er werd toen een kunststof mitraalklep geïmplanteerd en er is een kunststofring om de tricuspidaalklep gezet. Van al deze operaties ben ik goed hersteld.

Alle keren werd ik geopereerd in het Erasmus MC in Rotterdam. Toen er een vrijwilliger gevraagd werd voor de lounge op de patiëntenafdeling van afdeling Thoraxchirurgie, heb ik me daarvoor aangemeld. Als vrijwilliger op de lounge ontvang je patiënten, maak je een kort praatje met hen en zorg je dat ze zich wat meer op hun gemak voelen. Mensen zijn hier natuurlijk toch altijd gespannen. Dan is het heel fijn dat iemand even de tijd voor je neemt en naar je verhaal luistert. Soms vraagt er iemand of dit een goede afdeling is. Uit eigen ervaring kan ik dan zeggen dat je hier in goede handen bent en dat stelt mensen gerust.

En als ik even niets te doen heb, vraag ik aan de verpleging of er patiënten zijn die behoefte hebben aan bezoek. Dan maak ik even een half uurtje een praatje. Ook dat is vrijwilligerswerk. Het geeft echt voldoening. Op deze manier kan ik ook mijn waardering voor het Erasmus MC geven. Want mijn hart klopt (tikt) letterlijk voor dit ziekenhuis.”

Wij zoeken jou!

Wil jij ook jouw ervaring inzetten om anderen te helpen die hetzelfde hebben meegemaakt als jij? Help dan mee als vrijwilliger. Laat je gegevens bij ons achter en we bellen je terug om te vragen waar jouw interesse ligt.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief