Met Harteraad naar Utopia

Ik ben Caitlen, 17 jaar, en actief op de jongerenredactie van TEAMHartvrienden, een online platform waar jongeren van 12 tot 18 jaar met een hartaandoening ervaringen met elkaar uitwisselen.

Tot mijn grote verrassing krijg ik op 23 maart de vraag vanuit Harteraad of ik mee wil helpen met een verrassing voor Wesley. Voor degenen die Wesley nog niet kennen: Wesley heeft een levensbedreigende hartaandoening en krijgt dag en nacht zuurstof. Ondanks zijn aandoening is hij altijd positief en heeft hij een lach op zijn gezicht. De verrassing is dat we naar Utopia* gaan: Wesley is een hele grote Utopia fan. Natuurlijk wil ik meehelpen, dus zorg ik ervoor dat 8 april vrij is in mijn agenda.

Naar Utopia

Op deze mooie zonnige zondagmiddag reisde ik af naar Hilversum. Vanaf Gouda zou ik niet meer in mijn eentje reizen, want Talita en ik hadden afgesproken dat ze bij mij in de trein zou stappen. Dat plan mislukte, maar gelukkig kwamen we elkaar tegen toen we in Utrecht uitstapten. Eenmaal veilig aangekomen bij het meeting point, bleek het toch nog best wel warm te zijn. Met twee luxe taxi’s werden we naar een terrein in het Gooi gebracht. Daar was een beveiliger die het allemaal wel heel ingewikkeld vond, want waarom moesten de taxi’s per se het terrein op? Maar na een telefoontje mochten we toch het terrein op. We werden naar een kamer gebracht waar iedereen wat kreeg te drinken.

En toen werd ons gezegd dat Wesley er aankwam. Volgens mij was het de bedoeling om hem in Utopia zelf te verrassen, maar dat ging niet door. De deur van de kamer werd geopend en we riepen heel hard: “Verrassing!!” Het was een grote verrassing voor hem, mega leuk natuurlijk.

Wesley zit links op de schommelbank, Caitlen is de vierde van links.

Toen werden we ‘los’ gelaten in Utopia zelf. Daar werden we hartelijk ontvangen. Alle ‘Utopianen’ waren oprecht geïnteresseerd in wat Harteraad doet voor jongeren met een aangeboren hartaandoening. Ook waren ze heel nieuwsgierig naar onze persoonlijke verhalen. Eerlijk is eerlijk, dit had ik eigenlijk niet verwacht. We aten heerlijk in het zonnetje; één van de Utopianen (Linda) had nasi gekookt. Vervolgens kregen we een uitgebreide rondleiding en als laatste werden er nog wat foto’s gemaakt. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik het concept van Utopia nooit echt heb gesnapt: waarom zouden mensen vrijwillig zo leven? Daarnaast had ik nog nooit een aflevering gekeken voordat we ernaartoe gingen. Door deze ervaring heb ik mijn mening bijgesteld, ik heb nu al een paar afleveringen gekeken. Ik snap echter nog steeds niet waarom je aan zo’n programma mee zou willen doen. Maar dat terzijde, ik denk dat ik niet eens door de medische keuring zou komen 😉

Het was een hele geslaagde en gezellige middag! Mocht je meer willen lezen, in de Utopiakrant staat ook nog een groot artikel over ons bezoek.

Meld je aan bij TEAMHartvrienden

Speciaal voor jongeren met een aangeboren hartaandoening is er TEAMHartvrienden, een besloten platform en app om met elkaar in contact te komen en ervaringen te delen. Lees hier hoe je je veilig aan kunt melden en vraag een account aan!

* Utopia is een realityserie op SBS6. Een groep van vijftien diverse mensen heeft hun huidige leven vaarwel gezegd. Een jaar lang bouwen ze aan een compleet nieuw bestaan. Ze beginnen met een kale loods op een onbewerkt stuk land, met wat dieren en wat geld.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief