Mentaal blijft het een uitdaging

Het coronavirus heeft een flinke impact op de wereld zoals we die gewend zijn. Hoe ervaren mensen mensen met een hart- of vaataandoening deze periode?

Demi (24 jaar, geboren met een hartafwijking: Tricuspidalis Atresie, oftewel een half hart) vertelde ons tijdens de eerste coronagolf wat er voor haar veranderd was:”Sinds het coronavirus in Nederland uitbrak, zit ik in zelfisolatie. Af en toe ben ik mij wel bewust van het feit wat dit virus met mij kan doen, maar ik probeer er niet zoveel bij stil te staan. Met sporten, af en toe wandelen met de hond en skypen met vrienden ben ik de afgelopen tijd doorgekomen. Ik vind het ergens wel jammer dat de groep kwetsbaren jongeren vaak wordt vergeten, want dit is een grote groep in Nederland. Ik wil iedereen die vanwege medische redenen thuis zit een hart onder de riem steken!”

Jaarlijkse controle

“Deze tweede coronagolf is voor mij toch wel iets pittiger. In september ben ik begonnen met mijn nieuwe studie Verpleegkunde. Corona en de maatregelen brengen toch wel extra obstakels met zich mee, maar ik maak er het beste van. Ik merk dat ik snel aan de standaard maatregelen – mondkapje, anderhalve meter enzovoort – gewend ben geraakt, ik hoef er niet eens meer bij na te denken. Zo nu en dan ga ik nog wel naar vrienden toe, die uiteraard rekening houden met mijn risico. Het enige waar ik een beetje bang voor ben, is dat mijn jaarlijkse controle in december afgezegd gaat worden. Ondanks dat alles al jaren goed gaat, maak ik mij hier wel zorgen om. Ik roei met de riemen die ik heb en probeer toch te genieten op de momenten dat het kan. De lichamelijke wedstrijd is een makkelijke, maar mentaal blijft het een uitdaging!”

Meer weten over covid-19 en hart- en vaataandoeningen?

In ons Dossier corona hebben we al onze berichtgeving over het coronavirus bij elkaar geplaatst.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief