Madelon (52) werd afgelopen december getroffen door een hartstilstand. De schok was groot en het voelde onwerkelijk, want Madelon was altijd gezond en actief. Ze doet er nu alles aan om weer meer energie te krijgen. Onbewerkte, gezonde voeding met weinig koolhydraten speelt hierbij een belangrijke rol. ‘Omdat ik zo duidelijk merk wat de voordelen van dit gezondere eetpatroon zijn, lukt het me prima om vol te houden.’
Totaal onverwacht
Voor Madelon kwam de hartstilstand totaal onverwacht. Ze is een bezige bij met een drukke fulltimebaan, is actief in de paardensport en zorgde voor het overgrote deel voor het huishouden. Op de dag van de hartstilstand had ze gewerkt, de stal van haar paard uitgemest en een flink stuk gewandeld met haar honden. Lichamelijke klachten had ze niet, al vermoed ze achteraf dat ze waarschijnlijk al langere tijd figuurlijk veel te veel hooi op de vork nam. Toen ze bijkwam op de hartbewaking overheerste eerst de verwarring. ‘Hoe had dit kunnen gebeuren? Tegelijkertijd voelde ik enorme dankbaarheid. Door het kordate handelen van mijn man en de succesvolle reanimatie van de hulpdiensten kan ik het nu navertellen.’ Wat de hartstilstand heeft veroorzaakt is nog onbekend. Haar bloedvaten bleken mooi schoon. Haar bloeddruk was wel erg verhoogd en de pompfunctie van haar hart was afgenomen.
Punten op de ‘i’
Na een week verliet Madelon het ziekenhuis, voorzien van een ICD (een apparaatje dat ingrijpt bij gevaarlijke hartritmestoornissen) en de nodige medicatie. Nu, tijdens haar revalidatie, legt ze haar eet- en leefpatroon goed onder de loep: ‘Ik heb nooit gerookt en zout heb ik altijd al minimaal gebruikt. Jaren geleden ben ik koolhydraatbeperkt gaan eten, met hulp van een diëtist. Daar voelde ik me goed bij, maar toch ben ik geleidelijk weer wat meer koolhydraten gaan eten. Ik at wel weer eens een bakje chips of dronk een wijntje. Het leek me goed om de puntjes nu weer op de ‘i’ te zetten.’ Overdag eet Madelon zo min mogelijk koolhydraten door bijvoorbeeld te kiezen voor koolhydraatarm brood. Haar man doet mee. Hij is veel in beweging voor zijn werk, maar koolhydraatarm brood geeft hem voldoende brandstof. ’s Avonds bij de warme maaltijd eten ze wel aardappelen of pasta, maar veel minder dan voorheen. De portie groenten is juist veel groter. Alcohol laat ze nu, op advies van haar cardioloog, helemaal staan. Madelon vertelt dat het haar weinig moeite kost om koolhydraten te minderen, omdat ze zo goed merkt wat het voor haar lichaam doet. ‘Ik merk dat ik minder vocht vasthoud, wat natuurlijk heel gunstig is voor mijn bloeddruk. Ook ben ik 2 kilo afgevallen. Dat is misschien deels vocht, maar het komt ook omdat ik minder eet. Die voortdurende zin om wat te snaaien is namelijk weg, dat is heel fijn.’
Beweging en voeding helpt
Inmiddels is Madelon gestart met het hartrevalidatieprogramma in het ziekenhuis. Hierin focust ze zich vooral op krachttraining en het terugkrijgen van haar energie. Langzaamaan breidt ze haar activiteiten uit. Ze kan inmiddels weer een uur met de honden wandelen. Haar bloeddruk is nu goed. Madelon benadrukt dat dit het effect is van de bloeddrukverlagende medicijnen, maar dat de werking van die medicijnen wel beter is door haar eetpatroon met weinig zout én weinig koolhydraten. Dit effect op haar gezondheid werkt enorm motiverend. ‘Ik weet heel zeker dat de combinatie van beweging en voeding me enorm gaat helpen bij het herstel. Wat mij betreft is voeding het beste medicijn.’
Meer lezen over gezonde voeding?
Harteraad magazine