De looptherapie voelt alsof ik de jackpot heb gewonnen

Vroeger rookte Ben (72) zestig sigaretten per dag. Hij stak aan de lopende band de ene peuk op met de ander. Tien jaar geleden kreeg hij een verstopping in de slagaderen van zijn knieholte: etalagebenen. Nu moet hij elke dag verplicht twee uur lopen. ‘Eerst zag ik het als een straf, nu kan ik niet meer zonder.’

“De helse pijn in mijn been tijdens een vakantie in Griekenland bleek een verstopping in de slagaderen van mijn knieholte. De arts noemde het een etalagebeen. Toen dacht ik nog: daar kunnen ze vast wel iets aan doen. Maar in het ziekenhuis werd ik met lege handen naar huis gestuurd; een operatie was te gevaarlijk. De arts vertelde me dat ik nooit meer zonder pijn zou kunnen lopen. Voordat ik naar huis ging, griste ik nog snel de folder “Etalagebenen? Lopen!” uit het folderrek. Van de dokter kreeg ik geen advies, maar ik dacht: lopen kan nooit kwaad.”

Kettingroker

“Ik wist dat ik zelf schuld had aan deze pijn: al jaren rookte ik als een ketter. Daarom stopte ik direct met roken. Ondanks de pijn pushte ik mijzelf om te lopen. Eerst lukte dat nog geen honderd meter, toch kwam ik elke dag iets verder. Soms was het zwaar, vooral bij een bruggetje of een helling. Maar na een maand of tien werd ik beloond: ik kon lopen zonder pijn.”

Fitter en gezonder

“Mijn advies aan iedereen met een verstopping in zijn been: blijf lopen! Ook al doet het nog zo’n pijn, uiteindelijk zal het lonen. Ik zie het als een gemiste kans dat mijn arts mij niet heeft gewezen op de effectiviteit van looptraining. De folder in het ziekenhuis heeft mijn leven veranderd. Ik hou nog steeds van een borrel, maar ik leef gezonder, ben een stuk fitter en geniet elke dag van de natuur.”

Etalagebenen

Bij etalagebenen is er een vernauwing in de slagaders. Dit ontstaat door slagaderverkalking. Risicofactoren zijn roken, hoge bloeddruk, cholesterol, diabetes en weinig lichaamsbeweging. Door de haperende bloedtoevoer naar de benen krijgen de spieren te weinig zuurstof en dat veroorzaakt een krampende, stekende pijn bij het lopen. Na een paar minuten rust gaat het over. De term etalagebenen’ is bedacht omdat patiënten zich een houding willen geven als zij noodgedwongen rusten. Zij kijken zogenaamd in de etalage van een winkel. De medische naam voor etalagebenen is claudicatio intermittens /Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV). Meer informatie>>

Jouw ervaringen zijn de motor van ons werk. Door je ervaringen te delen help je anderen. Anderen hebben steun aan jouw ervaringen, maar wij kunnen ook in gesprek gaan met zorgverleners, zorgverzekeraars en de politiek over hoe we het leven met een ziekte beter en makkelijker kunnen maken. Deel ook jouw verhaal met anderen.

Dit artikel verscheen in ons magazine. Wil je ook het Harteraad magazine ontvangen? Word dan lid, dan ontvang je het Harteraad magazine drie maal per jaar. Wist je dat veel zorgverzekeraars het lidmaatschap van Harteraad vergoeden?

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief