Bij alles wat ik at controleerde mijn moeder de ingrediënten

Lenny (43), moeder van vier kinderen, heeft Familiaire Hypercholesterolemie (FH). Twee van haar kinderen hebben ook erfelijk hoog cholesterol.

“Zowel mijn oma, mijn vader als ik hebben FH. Omdat het hoge cholesterolgehalte erfelijk is, hebben we Geertje toen ze acht jaar was, laten testen. Het DNA-onderzoek wees uit dat zij ook FH heeft. Dit geldt ook voor mijn jongste zoon van tien. Ik heb twee kinderen mét en twee zonder FH. Wij waren er wat onze kinderen betreft vroeg bij. Zij worden goed behandeld. Vroeger was dat wel anders.”

Heel ontspannen

“In eerste instantie hebben we geen actie ondernomen toen wij dat wisten. Pas vanaf de puberteit is Geertje dagelijks medicijnen gaan slikken. Dat was een goed moment voor haar om er routine in te krijgen en er verantwoordelijkheid in te nemen. Toen Geertje elf jaar was, lag haar totaal cholesterolwaarde al rond de zeven mmol/l. Deze waarde hoort onder de vijf mmol/l te liggen. Naarmate Geertje ouder wordt, krijgt ze een hogere dosis medicijnen. De medicijnen zorgen ervoor dat haar cholesterolwaarden niet te hoog worden. Verder eten we zo gezond mogelijk en stimuleer ik Geertje om veel te bewegen. Dat doet ze gelukkig ook. We zijn er eigenlijk heel ontspannen onder.”

Geen ramp

“Als Geertje haar medicijnen een keer zou vergeten, is dat geen ramp. Hoog cholesterol is levensbedreigend als het langdurig aanhoudt. Aangezien wij weten van de FH van Geertje kunnen we tijdig ingrijpen, nog voordat er problemen ontstaan, zoals een hartinfarct. Wat dat betreft ben ik blij dat het bij ons bekend is. Een cholesteroldieet heeft weinig effect, omdat het bij ons gaat om een erfelijke aandoening. Maar we letten er wel op dat we gezond eten en regelmatig sporten.”

Dieet nauwelijks effect

“Op het medicijnen slikken na, is FH niet iets waar we dagelijks bij stilstaan. Anders was het toen ik jong was en geen medicijnen kreeg. Medicatie was nog primitief en onplezierig om in te nemen of ongeschikt voor kinderen. Daarom moest ik me streng aan een dieet houden. Bij alles wat ik at controleerde mijn moeder de ingrediënten. Na verloop van tijd kwam de magere rosbief op brood mijn keel uit. Dat strenge dieet heeft nauwelijks effect gehad: bij FH zorgt je lichaam zelf voor het hoge cholesterolniveau, daar kun je niet tegenop diëten.”

Lees hier het verhaal van Geertje, de dochter van Lenny.

Dit artikel verscheen in ons magazine. Wil je ook het Harteraad magazine ontvangen? Word dan lid, dan ontvang je het Harteraad magazine drie maal per jaar. Wist je dat veel zorgverzekeraars het lidmaatschap van Harteraad vergoeden?

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief