Van een ongelukkig leven en een hartoperatie naar helemaal happy

Tijdens een pre-screening voor een schouderoperatie wordt bij Frank een ruis achter het hart gevonden. Het blijkt te gaan om een lekkende hartklep. Het begin van een moeilijke periode in zijn nog jonge leven.

“Ik zou in mei van dat jaar 30 jaar worden. Ik wist even niet waar ik het zoeken moest, toen ik het nieuws hoorde. Via mijn toenmalige cardioloog in het Diakonessenhuis in Utrecht ben ik doorverwezen naar een van de beste cardiologen en hartchirurgen van Nederland.”

Heftige diagnose

“Via een lange weg van onderzoeken kwam er een heftige diagnose uit, ‘meneer u heeft een lekkage van 65% aan uw linker hartklep, de mitralisklep. Wat wilt u doen?’ Zonder met mijn ouders te overleggen, besloot ik mij meteen te laten opereren in het UMC in Utrecht. Ik kon ook eerst met medicatie beginnen om te kijken hoe en of de lekkage zou afnemen. Zonder er bij na te denken wat de medicatiebehandeling kon betekenen, besloot ik toch gelijk tot operatie over te gaan.

Ik vond het zelf een van de moeilijkste beslissingen ooit. Ik was toen nog vrijgezel, maar vier weken voor m’n operatie leerde ik mijn huidige vriend kennen. Die zag ik overigens pas twee dagen voor de operatie voor het eerst in levende lijven. Het heeft mijn hele leven drastisch doen veranderen.”

Trots

“Ongeveer zeven weken na mijn hartoperatie had ik er al zes weken hartrevalidatie opzitten. Ik stond toen al, voor ongeveer 85 mensen, een presentatie te geven over mijn leven na de hartoperatie tijdens een hart- & vaatcafé in Leiden. Hoe trots ik toen was op mijn besluit en mijn presentatie destijds. Ik kreeg er een brok van in mijn keel. Alle emoties kwamen toen los en spanningen namen geleidelijk af. Het was het begin van de verdere revalidatie die toen pas echt begon.”

Domtoren beklommen

“Menig cardioloog verklaarde mij voor gek, maar ik vond dat ik het moest doen; een week na mijn presentatie, minder dan twee maanden na die ommekeer in mijn leven, heb ik samen met mijn nieuwe vriend de Domtoren in Keulen beklommen! Met een rustpauze halverwege heb ik uiteindelijk na ruim 240 traptreden de top gehaald. En dat acht weken na de operatie. Gelukkig is alles goed afgelopen!”

Gelukkig man

“Van een ongelukkig leven, geen vaste baan en een operatie aan een lekkende mitralisklep naar nu weer helemaal happy. Ik heb een super lieve vriend en ik begin aan een nieuw hoofdstuk in mijn professionele loopbaan: ik heb nu een fulltime baan als orderpicker bij een vleesverwerkingsbedrijf. Dit had ik in mijn stoutste dromen jaren geleden niet durven te geloven!

Ik blaak weer van zelfvertrouwen, zit vol vreugde en liefde en mijn energieniveau groeit met de dag. Kortom ik ben een gelukkig man die het leven weer toelacht. Mijn familie en mijn lieve vrienden en vooral de tomeloze inzet, liefde en vooral doorzettingsvermogen van mijn vriend hebben mij gemaakt tot wie ik nu ben.”

Na een hartinfarct kom je in aanmerking voor hartrevalidatie. Met hartrevalidatie werk je verder aan je herstel: lichamelijk, psychisch, sociaal (werk, activiteiten) en een gezonder leefstijl. In de brochure van Harteraad staat meer informatie over hartrevalidatie. Gezond bewegen vermindert de kans dat je opnieuw een hartinfarct krijgt of andere vaatproblemen. Je kunt gaan sporten onder deskundige begeleiding bij de beweegpartners van Harteraad. Kijk eens op de Hart&Vaatwijzer.

Harteraad bied je ook hulp bij het omgaan met stress. Hulp in de vorm van een gratis online E-training op Youtube. Kies welke oefening het beste bij jou past.

Jouw ervaringen zijn de motor van ons werk. Door je ervaringen te delen help je anderen. Anderen hebben steun aan jouw ervaringen, maar wij kunnen ook in gesprek gaan met zorgverleners, zorgverzekeraars en de politiek over hoe we het leven met een ziekte beter en makkelijker kunnen maken. Deel ook jouw verhaal met anderen.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief