Mijn hele leven werd op zijn kop gezet door de ziekte

Vrachtwagenchauffeur Ad (45) is geopereerd aan zijn hart. Ad had last van boezemfibrillatie. Dit is een hartritmestoornis die wordt veroorzaakt door onregelmatigheden in de elektrische signalen uit de boezem. Nu is hij klaar voor herstel.

“Mijn hele leven werd op zijn kop gezet door de ziekte. Door mijn matige conditie werd het in- en uitstappen van de vrachtwagen mij al te zwaar. Mijn honden liet ik uit tot het einde van de straat, een blokje om durfde ik niet. Ik voelde me slecht. Na een periode van huisartsenbezoeken en een opname op de Eerste Hulp, kwam ik in augustus 2011 erachter dat ik last had van boezemfibrillatie. Ik moest worden geopereerd. Mijn cardioloog en zijn team hebben me goed voorbereid op de operatie en ook online kreeg ik de nodige support.”

Onze Twitteraar

“Op weg naar de operatie werd ik op initiatief van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven een maand lang gevolgd via Twitter. Via dit social media kanaal namen geïnteresseerden contact met me op. Veel van deze personen hadden dezelfde operatie ondergaan en wilden hun ervaring met mij delen. Deze persoonlijke verhalen gaven steun en hielpen me door de moeilijke periode heen te komen. Het is prettig om ervaringen van anderen te horen. Het stelt gerust. Het experiment heeft veel publiciteit gebracht. Laatst liep ik in de winkelstraat en hoorde ik: “Hé, dat is onze Twitteraar!” Ik word vaak gebeld door onbekende mensen die kampen met dezelfde klachten. Zij vragen mij om informatie of willen graag hun ‘ei’ kwijt. Ik ervaar dit als positief, ik heb hierdoor veel nieuwe sociale contacten kunnen leggen en heb daarnaast mijn computerkennis vergroot.”

Meer bewust

“De operatie is achter de rug. Ik moet de komende weken herstellen door rust te nemen. Na deze periode mag ik mijn medicatie afbouwen en dan zal blijken of de operatie zijn vruchten afwerpt. Bij 70 procent van de hartpatiënten is de ingreep na de eerste keer geslaagd. Ik heb alle vertrouwen in mijn herstel en ben me meer bewust van hoe ik leef. In de toekomst wil ik weer gaan sporten en lekker met de honden kunnen wandelen. Mijn arts adviseert dat ik moet matigen met koffie en cola. Voorheen dronk ik wel drie liter cola per dag. Ik heb altijd gezond gegeten, maar let er tegenwoordig op dat ik het aantal voorgeschreven stuks groente en fruit nuttig. Natuurlijk eet ik nog wel eens een frietje. Ik wil graag blijven genieten van het leven!”

Harteraad heeft een diagnosegroep Hartritmestoornissen, die bijeenkomsten en een landelijke dag organiseert om ervaringen en informatie uit te wisselen. Er is een besloten Facebookgroep, waar mensen met dezelfde aandoening elkaar ondersteunen. Je vindt er tips, kan ervaringen uitwisselen, vragen stellen en je blijft op de hoogte van alle activiteiten.

Jouw ervaringen zijn de motor van ons werk. Door je ervaringen te delen help je anderen. Anderen hebben steun aan jouw ervaringen, maar wij kunnen ook in gesprek gaan met zorgverleners, zorgverzekeraars en de politiek over hoe we het leven met een ziekte beter en makkelijker kunnen maken. Deel ook jouw verhaal met anderen.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief