Ik realiseer me wat ik wél kan

Hans werkt in de bouw en leidt, ondanks een ingrijpende broekprotheseoperatie, nog altijd een sportief leven. Wel ruilde hij zijn racefiets in voor een handbike.

“Van jongs af aan ben ik graag buiten, dat is eigenlijk nooit veranderd. Ik ontspande met voetbal, schaatsen, bergbeklimmen en racefietsen. Toen in 2007 een aneurysma van mijn bekkenslagaderen werd geconstateerd, had dat gelukkig geen invloed op mijn sportieve leven. In 2009 kreeg ik een nieuwe vaatchirurg. Hij adviseerde een broekprotheseoperatie en dat had wel consequenties.”

Anders dan verwacht

“Ik ben een positieve enthousiasteling. Dus toen ik hoorde dat je na vijf weken licht werk kan doen, stelde ik mij daar op in. Dat liep anders. Vlak na de operatie ontstond een stolsel in mijn onderbeen. Om dit te verhelpen, moest ik diezelfde avond opnieuw onder narcose. Eenmaal uit de operatiekamer was er lange tijd geen sprake van herstel. Als klap op de vuurpijl kreeg ik een “ileus”: een blokkade in mijn darmstelsel. In plaats van na vijf weken hersteld te zijn, lag ik vijf weken in het ziekenhuis.”

Revalideren

“Ik viel in die tijd tien kilo af. Na ziekenhuisontslag was het eindelijk tijd voor herstel. Met fysiotherapie kreeg ik snel meer kracht. Binnen een paar weken wandelde en fietste ik voorzichtig. Omdat ik vóór de operatie gewend was dertig kilometer per uur te fietsen, was het tempo me na drie maanden niet hoog genoeg. Ook had ik last van verzuurde spieren bij het wandelen. Bij nader onderzoek bleek de kunstvezel broekprothese dichtgeslibd. Oftewel, mijn benen doorbloedden minimaal. De oplossing? Een re-operatie, maar deze is niet zonder risico’s. Daarom focus ik me nu op wat ik wél kan.”

Armkracht

“Nu ik mijn benen niet goed kan gebruiken, fiets ik met de handbike. Deze heb ik via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) in bruikleen gekregen van de gemeente. Zo geniet ik nog steeds van buitensport. Ik maak tochten van dertig kilometer, dat geeft me voldoening. Ik realiseer me wat ik wél kan, zoals het ontwikkelen van spierkracht in mijn armen. Hierdoor kan ik straks nog sneller fietsen en bergbeklimmen in Frankrijk. Het accepteren van mijn nieuwe leven is geen kwestie van een knop omzetten. Het vergt een lange adem. Soms doe je een stap vooruit, soms een stap terug.”

Gezond bewegen vermindert de kans dat je opnieuw hart- en vaatproblemen krijgt. Je kunt gaan sporten onder deskundige begeleiding bij de beweegpartners van Harteraad. Bekijk de kaart voor locaties bij jou in de buurt.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief