Ik probeer mensen te wijzen op wat er wel mogelijk is

Maureen is vrijwilliger bij de Harteraadlijn. Mensen met vragen biedt ze een luisterend oor en raad. Maureen is 59 jaar en heeft een hartaandoening.

“Tijdens mijn zoektocht om antwoord te krijgen op allerlei vragen over mijn aandoening, kwam ik op internet Harteraad tegen. In één van de nieuwsbrieven werd een oproep gedaan voor vrijwilligers voor de Harteraadlijn. Ik voelde een hele sterkte behoefte om hierop te reageren. Want hoe mooi zou het zijn om mijn eigen ervaringen op een positieve manier in te zetten voor anderen? Om als lotgenoot en ervaringsdeskundige mensen bij te kunnen staan? 

Behoefte aan luisterend oor

Ik werk nu een aantal uren per week voor de Harteraadlijn. Er komen de meest uiteenlopende vragen binnen. Bijvoorbeeld: Wat is het beste ziekenhuis voor een hartklepoperatie? Wordt hartrevalidatie vergoed door de zorgverzekering? Ik ben zo moe van de medicijnen, is dit normaal? Achter deze, vaak praktische, vragen schuilt een grote behoefte aan een luisterend oor. Veel mensen voelen zich onzeker in hun situatie. Ze zijn verdrietig en angstig over wat hen is overkomen. Ze zijn het vertrouwen in hun lichaam kwijt. Daarnaast is er een gevoel van onmacht als het gaat om artsen en de medische molen waarin zij terecht zijn gekomen.

Mentale veerkracht

Tijdens de gesprekken vind ik veel herkenning. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, maar het proces van het accepteren en moeten leven met een hartaandoening is vaak hetzelfde. Het is een moeilijke weg. Mensen beseffen dat hun leven is veranderd en willen graag terug naar hoe het was. Ik probeer de mensen hoop te geven en ze te wijzen op wat er wel mogelijk is. Ik probeer ze te helpen met  het accepteren van hun beperkingen. Als hartpatiënt ben je fysiek beperkt, maar de ware strijd speelt zich eigenlijk af in je hoofd. Er wordt een flink beroep gedaan op je mentale veerkracht. En je gedachten zijn allesbepalend voor hoe je je voelt. Dus laat die maar liever positief zijn.

Mensen zijn dankbaar voor je tijd

Wat ik zo fijn vind aan dit werk is dat er vrijwel direct resultaat is. Mensen zijn dankbaar dat je de tijd voor ze neemt, zodat ze hun verhaal kwijt kunnen. Tijdens de gesprekken merk je vaak al dat mensen anders naar hun situatie gaan kijken en dat ze rustiger worden. Door samen dingen af te pellen en op een rijtje te zetten is er weer overzicht. Ik ben dankbaar dat ik deel mag uit maken van hun proces. En zonder het te weten, dragen deze mensen ook bij aan mijn verwerkingsproces. De gesprekken geven me enorm veel bevrediging en energie. Dat is voor mij de motivatie om voor de Harteraadlijn te werken.

Blijf bellen!

Tenslotte wil ik nog iets delen: de laatste weken worden we overspoeld met vragen over het coronavirus. Dat is logisch. Blijf vooral bellen met al je vragen. Daar nemen we graag de tijd voor!”

Meer weten over vrijwilliger worden bij de Harteraadlijn?

Hier lees je er alles over

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief