Carla bij de brug

Ik kreeg vijf verschillende merken valsartan in één jaar.

Lees het verhaal van Carla (71 jaar) over bloeddrukverlagende medicijnen met valsartan. Dit jaar werd duidelijk dat er ongewenste, waarschijnlijk kankerverwekkende, stoffen voorkomen in bepaalde partijen van deze medicijnen.

Bericht vanuit Harteraad

Eén dag voor mijn vakantie naar Duitsland kreeg ik de e-mail van Harteraad over vervuilde medicijnen met valsartan. Juist de dag ervoor had ik voor drie maanden valsartan/hydrochloorthiazide gehaald bij de apotheek. Ik nam direct contact op met de apotheek. Ze hadden echter geen alternatief in huis en raadde mij aan om tijdens de vakantie door te slikken en daarna om te ruilen.  Na de vakantie ontving ik het merk Mylan. Dat was veilig, zei men! Ik heb dit uiteraard gedaan en de andere ingeleverd.

Kosten

Wat ik niet correct vind, is dat beide medicijnen wel in rekening gebracht worden. Inclusief de terhandstellingskosten/afleveringskosten voor de patiënt! Dit is natuurlijk te zot voor woorden. Ik vroeg het bij de apotheek, maar “helaas” was het antwoord. “Die kosten worden doorberekend, komt van de overheid! Daar kunnen wij niets aan doen!” Ik was hier uiteraard verontwaardigd over. En ook nu – na weer een omwisseling – is dit het geval. Het alternatief Mylan is overigens twee keer zo duur. En bestaat uit twee verschillende medicijnen, want juiste mg was niet voorradig. En zo moest ik dus beiden doorbreken om het juiste mg binnen te krijgen.

Toch niet veilig

Op 11 oktober heb ik nieuwe aangevraagd en dat bestond uit één tablet van Mylan. Maar inmiddels blijkt echter dat ook hier een vervuiling in is aangetroffen. Wederom omgeruild dus voor een andere. Dit keer Kaliumlosartan/Hydrochloorthiazide van Focus. Alleen in december kreeg ik hiervoor een oproep van mijn apotheek. De andere keren heb ik alleen via Harteraad vernomen dat er iets met mijn medicijnen aan de hand was.

Vijf verschillende merken

Ik heb het nagekeken en dit jaar, vanaf 16 januari 2018 , heb ik vijf verschillende merken gehad. Ik word er niet vrolijk van! Ik ben erg benieuwd hoe dit allemaal in de toekomst gaat. Ik heb daar nog weinig vertrouwen in.

Medicijnen echt nodig

Ik heb in 2006 een hartinfarct gehad. Met loeiende sirene naar het ziekenhuis. Op twee plaatsen voor 90% dicht geslipte aderen, drie stents geplaatst. Na een jaar ontdekte de neuroloog vier kleine herseninfarcten. Dus die medicijnen heb ik echt nodig. Ik zal zeker niet stoppen!

 

Wil je weten hoe het precies zit met valsartan en waar Harteraad voor staat? Bekijk ons dossier

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief