Hoe pakt Ben Cramer zijn leven weer op na zijn hartinfarct?

Ik heb geen angst, maar mijn vrouw maakt zich zorgen

Al bijna 60 jaar staat Ben Cramer op het podium. Twee jaar geleden moest de zanger noodgedwongen een tijdje stoppen. Hij kreeg een hartoperatie. Ondanks een complicatie stond hij twee maanden daarna alweer met de Toppers in Amsterdam Arena. “Dat voelde prima.”

Hartoperatie

“In 1996 zei de arts me dat ik aan de beurt was voor een hartoperatie”, vertelt Ben, ontspannen zittend aan de keukentafel. “Dat was geen verrassing, want ik wist al wel dat mijn mitralisklep slecht functioneerde. De operatie moest binnen twee jaar gebeuren. Ik wilde niet wachten. Twee weken later lag ik al in het ziekenhuis. En zeven weken later speelde ik weer in The Phantom of the Opera. Ik had alleen wat last van de hechtingen. Daar moest ik op letten, vooral in de scène waarbij ik moest tijgeren over het podium.”

Nieuwe hartklep

Twintig jaar lang functioneerde het hart van Ben weer prima. Tot hij begin 2018 merkte dat hij sneller vermoeid raakte en niet optimaal functioneerde. “Mijn cardioloog vond het tijd voor een nieuwe hartklep, want er was een vernauwing opgetreden. Dan maar direct, dacht ik. In de operatiekamer stonden zeven groene mannetjes om me heen. Ik zei: “Jongens, doe je best.” Daarin ben ik heel nuchter. Als het misgaat en ik word niet meer wakker, dan merk ik daar niets van. Wat heeft het dan voor zin om je enorm druk te maken. Anders was het voor mijn vrouw en dochters, dat realiseerde ik me natuurlijk.” (Lees verder onder de foto)

Complicatie

De operatie leek geslaagd. Maar er trad een complicatie op. “Ik lag nog onder zeil in de uitslaapkamer toen de artsen erachter kwamen dat mijn hart te weinig bloedtoevoer kreeg. Mijn nieuwe hartklep zat te strak en was te dicht bij een kransslagader dichtgenaaid. Ik kreeg een hartinfarct. Ze reden me weer de operatiekamer in en plaatsten een stent. En nog een stent. Ik merkte van dat alles niets. Toen ik ontwaakte uit mijn narcose, zat de professor naast me. Hij erkende dat hij een fout had gemaakt, terwijl hij die operatie al zó vaak had uitgevoerd. De gevolgen zijn blijvend, want omdat mijn hart twee uur lang te weinig bloed heeft gehad, heb ik een verminderde hartpompfunctie. Daar houd ik altijd last van. Ik heb trouwens een Cardioverter Defibrillator (ICD). Stel dat ik een ernstige hartritmestoornis krijg, dan geeft dat apparaatje me een schok. Dat is een veilig gevoel.”

Gek van tuinieren

Na de operatie werkte Ben zelf aan zijn herstel. “Ik ging lopen, gewoon lopen. De eerste keer liep ik naar het centrum van ons dorp. Ik maakte een grote fout, want ik kwam iemand tegen met wie ik een kop koffie dronk. Ik bleef veel te lang weg en mijn vrouw Carla was enorm ongerust. Want hoewel ik zelf geen angst heb, maakt zij zich vaak zorgen om me. Wat ik niet meer doe is racefietsen. Nee, dat vind ik niet vervelend, want ik ben tenslotte alweer 73 jaar en als je ouder wordt, ga je sowieso iets mankeren. Ik ben ook gek van tuinieren. Tussendoor moet ik vaker pauzeren, daarna ga ik weer door. Soms word ik ineens kortademig, ook als ik rustig zit. Dat heeft met die pompfunctie te maken.”

De Toppers

Ondanks de complicatie was Ben ook na deze operatie weer snel actief. “Op 21 maart 2018 ging ik uit het ziekenhuis. Vier weken later had ik alweer een fotoshoot voor mijn boek en op 27 mei 2018 trad ik samen met vier collega’s op bij De Toppers in de Johan Cruijff Arena. Dat voelde goed, perfect. Eerder die dag was ik trouwambtenaar van goede vrienden.” Ben toont een foto en zegt opgeruimd: “Zie hoe goed ik er toen alweer uitzag?”

Vertrouwen

Ben is niet onzeker geworden over zijn lichaam. “Mijn vrouw maakt zich wel zorgen. Als ik moe ben, vraag ze direct of ik me wel goed voel. Het is haar onzekerheid en die begrijp ik. Ze heeft twee keer meegemaakt dat er een complicatie optrad na een operatie. Want dat was niet alleen het geval in 2018, maar ook in 1996. Wat er toen precies was gebeurd, weet ik niet meer, maar voor mijn vrouw was het traumatisch dat ze twee keer werd gebeld door de arts.” Overigens hebben de twee dochters van Ben – Pascale en Nicole – dezelfde hartaandoening. “Pascale is in oktober 2019 geopereerd aan haar hartklep en Nicole ondergaat dezelfde ingreep. Dan denk ik wel: zij zijn pas halverwege, hoe moet dat. Zelf zit ik al in de herfst van mijn leven. Ik zit op driekwart, want ik word 100”, grapt hij.

Een mooi leven

Tot slot wil Ben nog graag iets kwijt. “Voordat ik de operatie inging, zei ik tegen mijn vrouw en dochters: “Ik ben nu 71. Als ik er niet meer ben, dan zul je waarschijnlijk verdrietig zijn. Maar bedenk dat ik een heel mooi leven heb gehad. Denk daar dan aan, want dat helpt bij het verwerken. Afgelopen week schreef ik daar een lied over.” Ben haalt een papiertje uit zijn zak met daarop de tekst. Een mooie tekst. “Ik heb het nummer deze week ingezongen op de melodie van “Papa can you hear me” van Barbara Streisand. Nee, ik breng het nummer niet uit, ik schreef het voor mezelf.”

Ben Cramer is zanger, acteur en musicalster. In 1973 deed hij mee aan het Eurovisiesongfestival met het nummer De Oude Muzikant. Musicalliefhebbers kennen hem van zijn rollen in onder meer Evita, Aïda en Belle en het Beest. Als hoogtepunt beschouwt hij de musical The Phantom of The Opera, van 1993 tot 1996. Die rol is in zijn ziel gegrift. Hij vertelt er nog altijd met passie over.

Wil je meer lezen over de zorgen die komen kijken bij een hart- of vaataandoening?

Download de gratis special

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief