Zes jaar geleden kreeg Jaap (67) last van boezemfibrilleren. Tot twee keer toe leek het erop dat hij het niet zou overleven, maar hij bleek taai.
“Het gebeurde zo’n zes jaar geleden, net in de periode dat ik aan het afbouwen was op mijn werk. Het was tijd om het wat kalmer aan te gaan doen. Ik was echter nog steeds heel actief, ik voetbalde zelfs nog met jongens van 18. Maar toen kreeg ik hartritmestoornissen. In het ziekenhuis werd geconstateerd dat ik last had van boezemfibrilleren, een stoornis waarbij het hartritme volledig van slag is, maar die goed onder controle kan worden gehouden met medicijnen als Cordarone®.”
Allergische reactie
“Het medicijngebruik gaat bij honderdduizenden mensen prima, maar bij mij werkte het averechts. Ik ging me steeds slechter voelen. Ik had voortdurend het gevoel alsof ik met een zware, natte deken over me heen liep. In het ziekenhuis ontdekten ze dat mijn longen vol vlekken zaten door een allergische reactie op de Cordarone®. Ik dacht echt: ‘Is dit het einde?’ Acht dagen lang heb ik op de intensive care gelegen. Daar kreeg ik een bijna-doodervaring. Ik zag mezelf van een afstandje liggen. Het mooie was echter dat ik helemaal niet in paniek was.”
Klinisch dood
“Uiteindelijk ben ik wat opgeknapt, maar goed voelde ik me nog steeds niet. Tenslotte ben ik geopereerd. Ze hebben tussen mijn ribben een gaatje geprikt, een long omgeklapt en vervolgens met een laserbrander een cirkel gebrand om de plek waar het probleem zat. Een prachtig plan, maar tijdens de operatie hebben ze per ongeluk door mijn hart heen geprikt, waardoor ik zeven minuten klinisch dood ben geweest.”
Tweede kans
“Dat klinkt allemaal heel heftig, maar het mooie is: de operatie is geslaagd! Ik heb een nieuw leven gekregen, die zware natte deken is weg. Ik gebruik geen medicijnen meer, werk als vrijwilliger op een manege en ben laatst vijf weken op reis geweest in Vietnam. Ik heb echt een tweede kans gekregen. Een garantie dat mijn hartproblemen voorgoed voorbij zijn heb ik niet, maar ik ben niet bang. Juist door die bijna doodervaring heb ik geleerd dat doodgaan helemaal niet zo eng is.”
Harteraad heeft patiënteninformatie ontwikkeld over boezemfibrilleren, je vindt deze informatie in de digitale patiënteninformatietool. Ook heeft Harteraad een diagnosegroep Hartritmestoornissen, die bijeenkomsten en een landelijke dag organiseert om ervaringen en informatie uit te wisselen. Er is een besloten Facebookgroep, waar mensen met dezelfde aandoening elkaar ondersteunen. Je vindt er tips, kan ervaringen uitwisselen, vragen stellen en je blijft op de hoogte van alle activiteiten.
Jouw ervaringen zijn de motor van ons werk. Door je ervaringen te delen help je anderen. Anderen hebben steun aan jouw ervaringen, maar wij kunnen ook in gesprek gaan met zorgverleners, zorgverzekeraars en de politiek over hoe we het leven met een ziekte beter en makkelijker kunnen maken. Deel ook jouw verhaal met anderen.