Ik heb de veranderingen aanvaard

Veranderingen testen een relatie. Mensen met een hart- of vaataandoening weten dat. Na ingrijpend hartfalen speelt vaak boosheid, schaamte en teleurstelling. Of zelfs angst. Dan komen er vragen. Vindt mijn partner mij nog leuk? Kunnen we nog intiem worden? Emma’s man kreeg een hartinfarct. Zij vertelt hoe zij en haar man omgingen met de veranderingen.

Gevoeliger

Ervaringsdeskundige Emma Marsman is al jaren getrouwd met Dick. In 1997 kreeg hij voor het eerst een hartstilstand, waar hij hartfalen aan heeft overgehouden. Gelukkig is Emma een goede wijkverpleegkundige. Ze kon hem zelf reanimeren. Dankzij een ICD is dat acute gevaar nu geweken. Bij een nieuwe stilstand geeft deze implanteerbare cardioverter-defibrillator een schok. Daardoor herstelt het hartritme. “Vooral in het begin was hij heel onzeker.”

Na een reanimatie kan er cognitief veel veranderen, vertelt ze. “Dick is nu gevoeliger. Ik vind dat niet vervelend, maar hij wel. Hij mist dat zakelijke, rationele. Concentreren is ook moeilijker. Iets vergeten geeft hem veel frustratie.”

Blijf in gesprek

Angst om te vrijen had hij niet. Al was het wel even wennen. “Je weet niet precies hoe het hart reageert bij opwinding,” zegt Emma. Juist als je ergens over twijfelt, moet je in gesprek blijven, is haar ervaring. “Pak een goed moment. Vraag bij een etentje: Ik maak mij zorgen, waar loop jij tegenaan? Geen verwijten maken. Dat werkt juist averechts.” Vragen stellen helpt. Ook bij een arts. “Ik ga niet de spreekkamer uit voordat alles is beantwoord. Ik maak vooraf een vragenlijst. Dan komen ook vergeten onderwerpen als relatie en intimiteit voorbij en krijg je meer inzicht in je ziekte.” Klagen lost weinig op, weet Emma. “Ik heb de veranderingen niet geaccepteerd, maar wel aanvaard. Dat geeft lucht. Ik organiseer voldoende afleiding voor mijzelf. Want een partner met hartproblemen blijft een zorg. Dat gevoel druk ik niet weg.’’

Lees hier het verhaal van relatietherapeut Wil Berghuis

Na ingrijpend hartfalen speelt vaak boosheid, schaamte en teleurstelling. Of zelfs angst. Dan komen er vragen. Vindt mijn partner mij nog leuk? Relatietherapeut Wil Berghuis vertelt je er meer over.

Lees het verhaal van Wil

Wil je meer lezen over emoties en een hart- en vaataandoening?

Download de gratis special met betrouwbare informatie en ervaringsverhalen.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief