Ik ben niet het type dat bij de pakken neerzit

Slechts 22 jaar was Hans, toen hij erachter kwam dat er net als bij zijn vader iets mis is met zijn hart. Inmiddels is de voormalig strategisch marketeer (55) twee operaties verder. Hoewel hij zijn oorspronkelijke werkzaamheden moest beëindigen en zijn functie als docent neerlegde, blijft Hans strijdlustig. ‘Ik ben continu op zoek naar activiteiten die wél bij mijn situatie passen. Ik geef niet op.’

“Een aneurysma in de aorta. Dat is wat er bij mij geconstateerd was. Ik was nog jong, werd jaarlijks gecontroleerd vanwege erfelijke hartziekten in mijn familie. Eind 2011 werd er gezegd: we moeten er nú preventief wat aan doen. Er moest een prothese in de slagader worden geplaatst. Ik leefde gezond, rookte niet en was een fanatieke sporter. In 2012 ben ik geopereerd en daar ben ik goed doorheen gekomen. Juist door mijn goede conditie. Een maand later was ik alweer fulltime aan de bak. Ik had mijn eigen bedrijf en werkte ook als docent. In het najaar van 2012 kreeg ik opeens vage klachten. Koorts en vermoeidheid.”

Grote impact

“Ik bleek een bacteriële ontsteking in het bloed te hebben. Ze noemen dit een “bacteriële endocarditis”. Die bacterie is onder mijn hartklep gaan zitten en begon te etteren. De ontsteking zorgde ervoor dat de hartklep beschadigd raakte. De klep moest direct tijdens een operatie worden vervangen. De omstandigheden waren risicovol. Maar een andere keus was er niet. Deze tweede operatie was ongepland en had misschien wel daarom een grotere impact op mij dan de eerste. Ik moest mijn werk aanpassen en het docentschap opgeven. Bij de eerste operatie was ik in een goede conditie en voorbereid op de operatie. Bij de tweede was ik erg ziek. Daardoor was deze operatie nog risicovoller dan de eerste operatie, toen ik een goede conditie had.”

Niet meer pieken

“Mijn beste medicijn is mijn naaste omgeving. Zij stonden mij bij in de periode dat ik geopereerd werd. Ze toonden interesse en sleepten mij erdoorheen. Ik ben niet het type dat bij de pakken neer zit. Mensen nemen je niet serieus als je dat doet. Ik blijf goed letten op mezelf door gezond te eten. Ook ben ik een fanatieke sporter, doe aan hardlopen, fitness en andere cardiosporten. Maar in plaats van alles te geven, neem ik nu wat gas terug. Ik moet pieken zien te vermijden. Als ik vijf kilometer hardloop, voelt dat voor mijn lichaam aan als een halve marathon. Dat is lastig om te accepteren, doet zelfs pijn, maar ik geef niet op. Als ik één advies moet meegeven aan andere hartpatiënten: blijf dingen ondernemen, wees blij met de mensen om je heen.”

Aneurysma

Een aneurysma van de aorta is een verwijding van de grote lichaamsslagader. Normaal is de doorsnede van de aorta 2 tot 3 centimeter. Is de doorsnede meer dan anderhalf keer zo groot, dan spreken we van een aneurysma. Een aneurysma groeit meestal langzaam. Een levensgevaarlijke situatie ontstaat als de vaatwand van een groot aneurysma scheurt.

Jouw ervaringen zijn de motor van ons werk. Door je ervaringen te delen help je anderen. Anderen hebben steun aan jouw ervaringen, maar wij kunnen ook in gesprek gaan met zorgverleners, zorgverzekeraars en de politiek over hoe we het leven met een ziekte beter en makkelijker kunnen maken. Deel ook jouw verhaal met anderen.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief